Yksinkertainen mutta tehokas ihonhoitorutiini – 5 vinkkiä

Käytä yhtä, vältä toista, kokeile kolmatta – elämme ihonhoidossa loputtoman informaatiotulvan aikaa. Palautimme mieleen perusasiat ja karsimme kaiken turhan!

Korealainen kosmetiikka ja ihannoitu kuulas lasi-iho mullistivat ja toisaalta mutkistivat ihonhoidon maailman. Kaikkien iholle usean tuotteen kerrostaminen ja liika brassailu eivät sovi, sillä tuloksena voi olla tukkeutunut ja epäpuhdas iho.

Mitkä siis ovat ihonhoidon peruspilarit, joita jokaisen tulisi noudattaa? Vastaus on helppo: palaa ajassa taaksepäin ja yksinkertaista ihonhoitorutiinisi. Näillä viidellä keinolla saat ihosi jälleen näyttämään ja tuntumaan hyvältä – vähällä vaivalla!

1. Puhdistus

Ihonhoitorutiini lähtee puhdistamisesta. Panosta erityisesti puhdistukseen illalla, sillä ihosi kerää päivän aikana valtavan määrän epäpuhtauksia. Meikki, ilmansaasteet ja vapaat radikaalit edistävät ihovaurioita ja ikääntymisen merkkejä, joten ne tulee poistaa iholta huolella. Valitse tehokas mutta ihotyypillesi sopiva putsari, jotta et häiritse ihosi normaalia toimintaa.

Kehotamme myös välttämään puhdistusliinoja. Kyllä, ne ovat helppo ja nopea tapa puhdistaa kasvot, mutta liina jättää kasvoille ohuen kalvon, joka saattaa estää muiden hoitotuotteiden imeytymistä ihoon tai jopa tukkia huokosia. Lisäksi puhdistusliinoja käyttämällä et varmasti vähennä ympäristön kuormitusta. Koska liina ei myöskään puhdista ihoa kertavedolla, joudut hieman hankaamaan kasvojasi eikä se ole hyväksi iholle, etenkään herkälle silmänympärysalueelle.

2. Seerumi

Kosteusvoide on ihonrutiinin yksi tärkein elementti, mutta se kaipaa kaverikseen seerumin. Voide antaa iholle kosteutusta ja hoitoa, kun taas seerumi on koostumukseltaan kevyempi ja sisältää enemmän tehoaineita. Seerumin sisältämät aktiiviaineet imeytyvät syvemmälle ihoon vaikuttaen tiettyyn asiaan, kuten ikääntymisen merkkeihin, epäpuhtauksiin tai elottoman näköiseen ihoon. Anna ihollesi kosteus voiteesta, tehoaineet seerumista!

Seerumit ovat myös kerrostettavissa. Aloita kaikkein kevyimmästä ja lisää vitamiiniseerumit ensimmäisenä. C-vitamiini tulisi laittaa iholle aamuisin, A-vitamiini eli retinoli iltaisin, näiden jälkeen pigmenttimuutoksiin vaikuttava tai peptidejä sisältävä seerumi ja kosteuttava seerumi. Suurin osa seerumeista kuitenkin kaipaa vielä kosteusvoiteen päällensä. Jos ihosi tuntuu seerumin jälkeen jo tarpeeksi kosteutetulta, kannattaa päälle valita kevyempi, geelimäinen voide.

3. C-vitamiini

Jos olet saanut pääsi pyörälle kaikkien tehoaineiden tarjonnasta etkä löydä itsellesi sopivaa, valitse C-vitamiini eli askorbiinihappo. Jokaisen iho tarvitsee C-vitamiinia ja se tehoaa moneen iho-ongelmaan. Päivän aikana iholle kertyvät ilmansaasteet aiheuttavat vapaita radikaaleja, jotka taas saavat aikaan vaurioita iholla. Antioksidantit, kuten C-vitamiini, taistelevat näitä vapaita radikaaleja vastaan. C-vitamiini tehostaa ihon kimmoisana pitävän kollageenin tuotantoa ja hoitaa sekä kirkastaa ihoa. Suurena plussana vielä sen tulehdusta ehkäisevä vaikutus – saatat siis välttyä myös epäpuhtauksien synnyltä.

4. Aurinkosuoja

Älä edes mieti, onko aurinkosuoja välttämätön. Sen avulla pidät ihosi terveenä ja vältyt aikaisilta ikääntymisen merkeiltä. Käytä aurinkosuojaa myös pilvisinä päivinä, sillä auringon UV-säteet tekevät tuhoa ihollesi silloinkin. Vaikka et palaisikaan auringossa, se ei todellakaan tarkoita, että ihosi välttyy vaurioilta. Tehokkaimmat aurinkosuojat sisältävät fysikaalisen suojan eli titaanidioksidia tai sinkkioksidia.

UV-suojia on kahdenlaisia: kemialliset eli absorboivat suojat ja fysikaaliset eli heijastavat suojat. Kemiallinen suoja imee UV-säteet itseensä ja muuttaa ne iholle vaarattomiksi, fysikaalinen suoja heijastaa säteet kokonaan pois iholta. Kemiallinen suoja ei suojaa ihoa muutamia tunteja pidempään ja voi häiritä ihon normaalia toimintaa ja aiheuttaa epäpuhtauksia. Kehotammekin panostamaan fysikaalisen suojan sisältävään tuotteeseen.

5. Retinoli

Retinoli eli A-vitamiini on suuren suosionsa ansainnut, mutta se herättää edelleen jopa hieman pelonsekaisia kysymyksiä: kenelle retinoli sopii ja kuinka sitä käytetään? Suosituksena on käyttää retinolituotetta iltaisin ja totuttaa iho siihen pienin askelin. Lisäksi retinolituotteita käytettäessä iho tulisi suojata päivisin auringolta. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta oikein käytettynä se todellakin toimii.

Retinoli stimuloi kollageenin tuotantoa, vähentää pigmenttimuutoksia ja näkyviä juonteita sekä pienentää huokosia. Retinolia sisältäviä tuotteita on tarjolla monilla eri pitoisuuksilla, joten mistä aloittaa? Jos et ole aiemmin käyttänyt retinolia, aloita hyvin pienestä pitoisuudesta, niin vältyt ihoärsytykseltä. Retinolin määrä on lähes aina merkitty tuotteeseen. Aloita käyttö tuotteella, jossa on alle 0,5 prosenttia retinolia. Käytä tuotetta yhtenä tai kahtena iltana viikossa. Pikkuhiljaa voit lisätä käyttökertoja ja myöhemmin vaihtaa tuhdimpaan tuotteeseen. Vaikka retinoli on varmasti yksi tehokkaimpia anti age -aineita, tuloksia on turha odottaa muutamassa viikossa – pitkäjänteisyys palkitaan!

Lähde: Elle

Lue myös:

Tee meikki, hiustenlaitto ja ihonhoito näin – Säästät päivittäin yli tunnin aikaa!

7 vinkkiä parempaan ihonhoitoon

Teksti Ida Suntio
Kuvat Adobe