Vaivaako stressivatsa? Näillä neuvoilla saat kipuilevan vatsan kuriin

Stressivatsaa voi yrittää lepytellä sopivalla ruokavaliolla, levolla ja liikunnalla.

1. Pidä taukoja

Jos istua lösöttää päivät pitkät, suolisto on ahtaalla, sen verenkierto häiriintyy ja hermot ovat pinteessä. Luonnoton asento aiheuttaa kipuja, eikä ruuansulatus toimi normaalisti. Vatsa turpoaa ilmapalloksi. Aterian jälkeen kannattaa vauhdittaa verenkiertoa ja ruuansulatusta kävelemällä 5–10 minuutin lenkki ja jatkaa töitä seisten.

2. Pukeudu väljästi

Tiukat stretchfarkut saattavat näyttää upeilta jalassa, mutta ne ovat vatsan kauhu. Istumatyön tekeminen tiukoissa housuissa suorastaan pötsin painajainen. Kireiden farkkujen vyötärönauha kuroo suoliston ahtaalle ja estää ruokamassa normaalin liikkumisen. Mahaa alkaa juilia takuuvarmasti, ja ilma kerääntyy epäsuotuisiin paikkoihin. Jos et malta luopua pillifarkuistasi, avaa ainakin nappi ja suosi seisomista.

 

 Jos et malta luopua pillifarkuista, avaa ainakin nappi ja suosi seisomista.

 

3. Hiero hellästi

Suolisto ei ole samaa tasaista putkea alusta loppuun, vaan jotkin kohdat saattavat olla toisia tiukempia. Jos mahaan sattuu, mene makuulle ja painele kivistäviä kohtia hellästi. Saatat saada ilman ja päivän lounaan liikkeelle ja kivun helpottamaan. Jos oireet tuntuvat ylävatsalla, asetu vasemmalle kyljelle, jolloin mahalaukku lepää vapaammin.

4. Luottoruokia lautaselle

Stressivatsaan voi saada apua niin sanotusta FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältellään tiettyjä hiilihydraatteja. Epäsuotuisia ovat hiilarit, jotka kulkevat ohutsuolen läpi imeytymättä ja alkavat käydä paksusuolessa aiheuttaen kivuliaita oireita.

FODMAP-ruokavaliossa

➤ syödään muun muassa kauraa, riisiä, tomaattia, kurkkua, lehtisalaatteja, perunaa, pinaattia, porkkanaa, banaania, appelsiinia, laktoosittomia maitotuotteita ja kypsytettyjä juustoja.

➤ vältetään esimerkiksi vehnää, ruista, kivellisiä hedelmiä, palkokasveja, sipuleita, kukkakaalia, parsaa, sieniä, purukumia, pastilleja, tavallisia maitotuotteita, hunajaa, kuivattuja hedelmiä ja hiilihapollisia juomia.

 

Pureskele kunnolla ja syö kiireettömästi. Hotkija haukkoo ylimääräistä ilmaa sisäänsä.

 

Lue myös: Oikutteleeko vatsa? Kymmenen kysymystä Fodmap-ruokavaliosta

Stressivatsa vai ärtynyt suoli?

Stressivatsa niputetaan usein yhteen ärtyvän suolen oireyhtymän kanssa. Vaivat muistuttavat toisiaan, sillä molemmat aiheuttavat kipuja, ripulia, ilmavaivoja ja turvotusta.

Selvä ero on kuitenkin se, että stressivatsa on helpompi lepyttää eikä aivan yhtä kivulias ja oikukas. Ärtyvän suolen oireyhtymä taas on aktiivinen sairaus, johon liittyvät niin perimä, suoliston mikrobiston koostumus kuin elintavat.

Stressivatsa oireilee, kun keho käy ylikierroksilla ja sympaattinen, kiihtymistä lisäävä hermosto jyrää parasympaattisen hermoston. Ruoka ja ilma jämähtävät suolistoon, mistä seuraa kipuja ja turvotusta. Kenkkuilevaa mahaa voi yrittää lepytellä sopivalla ruokavaliolla, levolla ja liikunnalla.

Lue myös:

Tämä on vatsan paras ystävä

Vaivaako turvotus? Näin saat apua ongelmaan!

3 täsmäliikettä pömppömahaa vastaan