Tuukka ja Monna Pursiainen: ”Välillä roolit menevät sekaisin”

Tuukka ja Monna Pursiainen pyörittävät yhdessä personal training -yritystä. Miten sujuu harrastuksen, työn ja parisuhteen yhdistäminen?

Tuukka ja Monna Pursiaisen blogeja seuranneet tietävät, että personal trainer -perheeseen syntyi puoli vuotta sitten suloinen Emma-tytär. Mutta moni ei tiedä, että Pursiaisten esikoinen, oma yritys, täyttää jo viisi vuotta.

– Olemme brändänneet itsemme pariskunta-personal trainereina ja teemme töitä yhteisen asian eteen. Yrityksemme on tietynlainen lapsi meille ja sitoo meitä, Monna myöntää.

Yhteisestä yrityksestä on hyötyä muun muassa siinä, että pariskunta pystyy palvelemaan yhtä hyvin niin mies- kuin naisasiakkaita. Jos kemiat eivät kohtaa Monnan kanssa, asiakas voi helposti vaihtaa Tuukan valmennukseen – ja päinvastoin.

MT Personal trainingin alku ei ollut helppo. Pariskunta jakoi aamuyöllä juoksukoulujensa mainoksia bussipysäkeille, mutta kukaan ei ilmoittautunut.

– Jouduimme alussa perumaan tosi makeitakin juttuja, mutta se on osa yrittämistä, Tuukka sanoo.

Nyt asiakkaita on riittänyt, ja liikevaihto on kasvanut vuosi vuodelta.

– Menemme salille täynnä energiaa, jotta asiakas saa ammentaa sitä meistä. Se on varmasti yksi suosiomme syy, Monna ja Tuukka arvelevat.

Hapotusta ja hauskanpitoa

Pari tapasi kymmenen vuotta sitten, kun Monna aloitti työt samassa urheiluliikkeessä kuin Tuukka.

Sporttista paria yhdistää humoristinen ja positiivinen elämänasenne – sekä tietenkin rakkaus liikuntaan.

– Olemme sopivalla tavalla erilaisia ja täydennämme toisiamme. Monnassa on juuri ne piirteet, joita haluan kehittää itsessäni – ja toisin päin.

Yksi tällainen piirre on rohkeus. 2011 Monna päätti opiskella personal traineriksi ja pisti oman toiminimen ja blogin pystyyn saman tien. Pian Tuukkakin haki samaan kouluun. Jo seuraavana vuonna pt-asiakkaita oli niin paljon, että Tuukka irtisanoutui päivätöistään.

Erilaiset persoonat ja taidot ovat osoittautuneet yrityksen vahvuudeksi. Yrityksen motto on ”hauskemman treenaamisen puolesta”, mutta asiakas voi valita kahdesta erilaisesta tyylistä pitää hauskaa. Monnan treeneissä keskitytään hapottamaan vatsalihaksia, Tuukan treeneissä ehditään myös höpötellä ja naureskella.

Tsekkaa myös Monnan kahvakuulatreeni

Treeniä yhdessä ja erikseen

Tuukka suunnittelee verkkovalmennusten ruokavaliot ja Monna treenit. Ravitsemuksen lisäksi Tuukan vahvuus on juoksutreenit, Monnan taas kehonpainotreenit.

Molempien oma treenaaminen on myös lisääntynyt pt-töiden mukana.

– Jos ensimmäinen asiakas on aamukahdeksalta, ehdimme treenata salilla seitsemältä.

Joskus valmennukset on tehty jo kymmeneltä, ja työt jatkuvat kotona koneella.

Vaikka pariskunta tekee töitä yhdessä, yhteisen ajan löytäminen on haastavaa.

– Yhdessä oleminen on eri asia kuin läsnäolo. Voin tehdä töitä läppärillä viereisessä huoneessa mutta en ole läsnä Monnalle. Vartti läsnäoloa on paljon parempi kuin viisi tuntia poissaolevaa yhdessäoloa.

– Välillä tulee hetkiä, jolloin miettii, että nyt ollaan oltu yhdessä monta päivää putkeen. Silloin lähdetään usein yksin salille, lenkille tai kahville kaverin kanssa, Monna kertoo.

Työt saavat tulla kotiin

Uusista ideoista ei ole yrityksessä puutetta, mutta välillä on vaikea päättää, kumman idea on kehityskelpoisempi.

– Ristiriitatilanteisiin tulee mukaan koko 10 vuoden yhteinen historia ja arki, kuten kumpi nukkui vauvan kanssa, kumpi siivosi koiran kakat… Aina ei pysty keskittymään pelkkään työongelmaan ja löytämään kompromissia yhtä helposti kuin tavallisen kollegan kanssa.

Toisaalta taas, jos töissä tulee mikä tahansa pulma, apukin on lähellä.

– Monna tuntee paitsi alan, myös minut niin hyvin, että osaa auttaa paremmin kuin ulkopuolinen personal trainer. Voin kysyä Monnalta vaikkapa kolme uutta jalkaliikettä asiakkaalleni.

Yritystaipaleen alussa pariskunnan monet roolit menivät välillä sekaisin: ollaanko tässä nyt kollegat, rakastavaiset vai vanhemmat? Toisinaan stressiä syntyi siitä, kun ei tiennyt, ollaanko vielä töissä vai voiko jo puhua perheasioista. Pari sopi, ettei kello 20 jälkeen saanut tehdä tai puhua töistä. Sääntö ajoi Tuukan vessaan kirjoittamaan työmeilejä, ja siitä luovuttiin.

– Nyt elämme suloista sekasortoa. Voimme naputella työmeilin, kun katsomme Salkkareita. Elämä on helpottunut, kun roolit on unohdettu.

Lue myös:

Onko kuntoilusta järkeä maksaa? Kaksi tarinaa: lähes ilmaiset ja tonnin treenit

Kiireinen perheenäiti Marja Hintikka: Näin löydän aikaa liikunnalle

Halvaantuneen huippuvoimistelijan vaimo Sanna: ”Valitsin, etten katkeroidu”