Tanssitaiteilija Tero Saarinen: ”Keho ei unohda”

Tero Saarinen on tanssitaiteilija ja koreografi. Hänen elämäntehtävänään on ollut levittää tanssin sanomaa ja ymmärrystä sen harrastamisen tärkeydestä.

Tero Saarinen on 56-vuotias tanssitaiteilija, koreografi ja Tero Saarinen Companyn taiteellinen johtaja. Hänen uusin teoksensa Third Practice on koronan vuoksi nähtävissä 19.3. – 6.4.2021 TikettiStreamissa. Hannele Jyrkän kirja Etsijä – Tero Saarisen tie nykytanssin huipulle ilmestyi syksyllä 2020. Seuraa Instagramissa @terosaarinenco.

Tanssi tarkoittaa hirveän monelle jotain tiettyä kapeaa asiaa, vaikka se on meissä kaikissa asuva tarve, joka on vain hautautunut monien ennakkoluulojen ja jopa pelkojen alle. Toivon, että omalla työlläni pystyn hiukan hapettamaan tanssi-sanaa.

Elämäntehtäväni on ollut levittää tanssin sanomaa ja ymmärrystä sen harrastamisen tärkeydestä. Tanssiminen pitää yllä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Lisäksi neurotieteilijöiden tutkimustulokset osoittavat, että jo pelkkä tanssin katsominen stimuloi aivotoimintaa. Olen opettanut sekä huippuammattilaisia että ihmisiä, jotka eivät ole ikinä tanssineet, ja nähnyt, miten tanssi lisää hyvää oloa ja ymmärrystä omasta kehosta. Tanssiahan käytetään monissa maissa eri taustoista tulevien ihmisten integroimiseen uuteen ympäristöön. Tanssi on voimavara, jonka merkitystä ei ole täysin ymmärretty.

Tanssi on voimavara, jonka merkitystä ei ole täysin ymmärretty.

Pitkän urani aikana olen huomannut, että keho ei unohda. Se muistaa, jos alkulämmittelyä tai kehonhuoltoa ei ole tehty hyvin. Se ei unohda raskaita esityksiä tai sitä, että on esiinnytty vääränlaisilla alustoilla. Joustolattioita ei ollut vielä 80-luvulla paljon, ja tanssimatto saattoi olla suoraan sementin päällä. Onneksi lääketiede on nykyisin niin kehittynyttä, että lonkan tekonivelelläkin voi tanssia.

Olen myös oppinut, että unella on pesevä vaikutus. Uni vaikuttaa hyvinvointiin ja oikeantyyppiseen palautumiseen. Pahinta on tila, jossa ei palaudu ja silti jatkaa entiseen malliin. Silloin kehon hereillä oleminen ja luovuus vähenee. Pitää varastaa itselleen ärsykkeistä vapaata aikaa ja antaa mielen ja kehon oikeasti palautua.

Lue myös:

Sarjainnostuja Johannes Laine: ”Epäonnistumisen pelko ei rajoita minua”

Tinnitus ei estä tanssija Kaari Martinia: ”Pelkäsin aluksi, että ilman kuuloaistia urani ­olisi ohi”

Teksti Anu Piippo
Kuvat Elina Simonen