Tanssija Hatsolo: ”Korkea syke ei tee treenistä tehokasta”

Tanssija Johannes Hattunen muistuttaa, että treenin on tarkoitus antaa energiaa ja ruokkia sielua.

Hatsolo eli ­Johannes Hattunen on 35-vuotias tanssija ja liikunta-alan yrittäjä. Seuraa Instagramissa
@hatsolo.

Hyvinvoinnin ­suorittaminen on huono idea. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän loppu täyteen ahdetuista kalentereista, menoista ja velvollisuuksista. Yhtälailla yritämme suorittaa treeniohjelmia, päntätä tietoa tutkimuksista ja popsia lisäravinteita, jotta tekisimme asiat oikein: niin kuin joku muu on määritellyt. Lopputuloksena energiaa ei jää enää mihinkään muuhun – perheelle, kumppanille tai harrastuksille.

Sen sijaan, että suoritamme kaikki sokeasti samoja trendejä, kannattaisi pysähtyä pohtimaan, mikä on hyvinvointia juuri itselle. Liikunnan ja treenin ei ole tarkoitus imeä meistä viimeisiäkin voimanrippeitä, vaan lisätä hyvinvointia niin, että arjessa jäisi parasta energiaa annettavaksi myös muihin asioihin. Liikunnan kuuluu tasapainottaa ja palauttaa.

Tanssijana olen oppinut, ettei korkea syke tee treenistä tehokasta. Rutiininomaisen tempomisen sijaan on parempi opetella uutta ja tunnustella, miltä treeni tuntuu. En mittaa toistoja numerosarjoina, vaan keskityn puhtaisiin suorituksiin ja liikunnan laatuun. Teen mieluummin vähemmän ja hyviä toistoja, kuin räpiköin läpi kymmenen huonolla tekniikalla. Laadukas suorittaminen on rankkaa ja ottaa aluksi egon päälle, jos on ennen tottunut vain vetämään ohjelman läpi musat täysillä ja hampaat irvessä. Treenaamisen suurin hyöty on kuitenkin ruokkia sielua ja antaa energiaa, eikä vain viedä sitä ja olla pakollinen suoritus.

Teksti Anna Povenius
Kuvat Elina Simonen