Onko siniseltä valolta syytä suojautua?

Älylaitteiden tuottamasta sinisestä valosta puhutaan paljon. Onko sininen valo niin vaarallista, että siltä pitää suojata paitsi silmät, myös iho?

Ihonhoidossa palataan nyt perusteisiin eli ihon suojaamiseen joka päivä kohdattavilta haitoilta. Moni onkin huolestunut älylaitteiden sinisestä valosta, onhan laitteiden käyttö tiiviin kotona oleskelun ja etätöiden takia lisääntynyt.

Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, että sininen valo eli HEV-säteily vanhentaa ihoa ja aiheuttaa pigmenttimuutoksia etenkin niillä, joiden ihon sävy on tummahko. Ihonsa kunnosta huolestuneiden kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan vähentää älylaitteiden käyttöä, asentaa niihin sinivalosuodatin ja käyttää laitteissa olevaa yötilaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aurinko tuottaa sinistä valoa enemmän kuin laitteet

Ihoa kannattaa etenkin lämpiminä vuodenaikoina myös suojata aurinkotuotteilla, sillä sinistä valoa saadaan auringosta vielä enemmän kuin älylaitteista. Sekä haitallista UV-säteilyä että sinistä valoa torjuu tehokkaasti fysikaalista eli heijastavaa suodatinta sisältävä aurinkosuoja, jossa on sinkkioksidia. Se jättää ihon pinnalle ohuen valkoisen kalvon. Lisäksi kosmetiikkavalmistajat tarjoavat sinivaloa vastaan tuotteita, jotka sisältävät esimerkiksi B- ja C-vitamiinia. Myös ruoan ja juoman mukana nautittavista antioksidanteista kuten mustikasta tai matcha-teestä voi olla apua.

Sinisen valon ihovaikutuksista tiedetään vielä vähän, mutta sen muista vaikutuksista on jo enemmän tietoa. Jos sinivalolle altistuu illalla tai yöllä, se sekoittaa sisäistä kelloa ja aiheuttaa jopa masennuksen kaltaisia oireita. Runsas ruutujen tuijottaminen voi olla haitallista myös silmille, koska sininen valo rasittaa silmän verkkokalvojen soluja. Erityisen herkkiä kylmän siniselle valolle ovat lapset ja nuoret, joiden silmät eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Pelkkä pahis sinivalo ei ole. Sitä käytetään esimerkiksi aknen ja psoriasiksen hoidossa, ja se myös tuhoaa haitallisia mikrobeja, kunhan aallonpituus on tarkasti rajattu. Sinivalon ansiosta voidaan siis ehkä jatkossa käyttää vähemmän desinfiointiaineita ja antibiootteja.

 

Lue myös:

Valitse aurinkosuoja liikuntalajisi mukaan

Melu uhkaa aivoja

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe