Nyt opetellaan positiivisuutta!

Näin pääset kielteisistä ajatuksista eroon ja tulet positiivisemmaksi.

Kielteisyys on opittu ajattelutapa. Lapsena olemme täynnä elämäuskoa ja luottamusta itseen. Ilman sitä moni tärkeä taito jäisi pikkuihmiseltä oppimatta. Aikuisia kahlitsevat kielteiset ajattelutavat ovatkin nykytietämyksen mukaan opittuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Usko itseesi

Pessimismin taustalla on usein epävarmuus itsestä. Takertuminen omiin epäonnistumisiin nakertaa itseluottamusta säälimättä, ja ennen kuin huomaakaan, on muuttunut omasta mielestä poikkeuksellisen arvottomaksi luontokappaleeksi.
Karista muistot epäonnistumisista ja ala tietoisesti keskittyä onnistumisiisi. Kirjaa muutaman kuukauden ajan päivittäin muistiin kaksi onnistumistasi. Lue merkintäsi läpi, kun usko elämään on koetuksella.

2. Kasvata näkökulmia

Asioilla on yleensä useita puolia. Ole itsellesi ja elämälle reilu ja huomioi uhkien ja epäonnistumisten lisäksi aina myös mahdollisuudet ja onnistumiset. Riittävän monesta näkökulmasta alkaa vähitellen rakentua uusi realistinen maailmankuva ja minäkäsitys kielteisen tilalle.

3. Mittatikku uusiksi

Monella on tapa möyriä tarpeettoman usein ja pitkään kielteisissä tunteissa. Sellaisen iskiessä mieti, mikä mielipahan aiheutti. Onko tunne ylimitoitettu tapahtuneeseen verrattuna? Entä jos tarkastelisit asiaa itsesi ulkopuolelta? Suhtautuisitko asiaan samalla tavalla, jos se olisi tapahtunut ystävällesi?

4. Leivo tuhoavista tunteista rakentavia

Osa kielteisistä tunteista on ymmärrettävissä myös myönteisten tunteiden raaka-aineiksi: Kiukku on valtava voiman lähde. Vain pelko tekee meidät rohkeiksi. Vihan tunne sisältää useimmiten myös hitusen rakkautta. Välinpitämättömyys on muutettavissa ystävällisyydeksi, epävarmuus taas motivaatioksi kehittyä ja opetella lisää.

5. Hakeudu hyvän luokse

Meistä useimmilla on tuttavapiirissämme ihmisiä, joiden läsnäolo voimistaa meitä – ja ihmisiä, joiden läsnäolo saa olomme epävarmaksi. Hakeudu sellaisten ihmisten ja asioiden pariin, jotka vahvistavat itseluottamustasi ja antavat sinulle onnistumisen elämyksiä. Me kaikki olemme hyviä jossain: missä sinä olet mestari?

 

Lue myös nämä:

Mitä on positiivinen stressi? Näin teet stressistä ystävän

6 keinoa opetella positiivinen elämänasenne

Katoaako stressi ­liikkumalla? Asiantuntija vastaa