Tutkittua tietoa: Näin vahvistat vastustus­­­kykyä

Aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin pari kertaa vuodessa, lapset kolme kertaa useammin. Millaisin keinoin vastustuskykyä voisi vahvistaa, ettei flunssapöpö yllätä?

Paras tapa suojautua flunssalta on säännöllisen ja huolellisen käsienpesun lisäksi tasapaino. Kun uni, monipuolinen ruokavalio, riittävä liikunta, stressinhallinta ja palautuminen ovat kunnossa, vastustuskykykin voi normaalisti hyvin. Jos jokin alueista ei ole kunnossa, kannattaa siihen yrittää vaikuttaa. Liikuntaa on helppo tuoda elämään enemmän esimerkiksi lisäämällä päivään askelia. Jos uni ei ole laadukasta, voi ainakin yrittää löytää keinoja sen parantamiseksi.

Uudet tavat vaativat hieman viitseliäisyyttä, mutta yrittäminen ei mene hukkaan. Mutta tästä ei ole syytä ottaa paineita – stressi vain heikentää vastustuskykyä. Jos elämä on stressaavaa, raivaa kalenterista tilaa palautumiselle. Tämä kannattaa, sillä krooninen stressi epätasapainottaa immuunijärjestelmää ja altistaa sairauksille.

Vaikka hyvinvoinnin palaset olisivatkin paikoillaan, voit silti voittaa flunssa-arvonnassa ja päätyä peiton alle köhimään. Suomalainen aikuinen nimittäin sairastaa keskimäärin kaksi kausiflunssaa vuodessa. Lapset sitäkin useamman.

3 x apua apteekista

1. Sinkki

Sinkistä on puhuttu flunssan hoidossa viime vuosina paljon, ja moni luottaakin flunssan iskiessä sinkkiä sisältäviin imeskelytabletteihin. Tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että sinkki lyhentää flunssan kestoa noin 30 prosenttia. Jotta sinkki puree, täytyy sen käyttö aloittaa mahdollisimman pian, kun oireet alkavat.

Mikä tahansa sinkki­valmiste ei kuitenkaan käy, vaan flunssaa hoidetaan sinkkiasetaatti-­imeskelytableteilla tai -nielusuihkeilla. Valmistetta ostaessa kannattaa syynätä tuoteseloste tarkkaan; sitruunahappo ja sinkkisitraatti sitovat ­sinkkiä, eikä sinkki silloin vapaudu ­nieluun.

Jos valitset flunssankarkottajaksi sinkkiasetaatin, vuorokausiannoksen voi huoletta nostaa 80 milligrammaan. Tuoteselosteesta kannattaakin tarkistaa myös sinkin määrä, ettei joudu imeskelemään kymmeniä tabletteja päivässä.

2. C-vitamiini

Runsas C-vitamiinin käyttö ei karkota flunssaa, mutta se lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita. Jotta C-vitamiini tepsii, sitä pitää ottaa tarpeeksi isoina annoksina ja säännöllisesti. Koska C-vitamiini on turvallista ja edullista, taudin iskiessä sitä voi nauttia jopa kuusi grammaa päivässä. Flunssapotilaan kannattaa turvautua vitamiinilisään, sillä saadakseen gramman C-vitamiinia pitäisi syödä 30 kiloa appelsiineja.

3. Karrageeni

Uusin flunssan karkottaja on karrageeni, isokokoinen sokeripolymeeri, joka on ruoanlaitosta tuttu sakeuttajana. Punalevistä eristettyä karrageenia myydään nenäsuihkeena, jolloin se tarrautuu virukseen ja estää sen lisääntymistä ja kiinnittymistä limakalvoille. Tuote saattaa myös ennaltaehkäistä flunssaa, varsinkin silloin, kun perheessä on jo pärskijä.

Asiantuntija: Dosentti, LT Harri Hemilä, Helsingin Yliopiston Kansanterveystieteen laitos

Buustaako liikunta vastustuskykyä?

Treenaamisella on vastustuskyvyn kannalta kaksi puolta. Säännöllinen ja monipuolinen, aerobista ja lihaskuntoharjoittelua yhdistävä liikunta vähintään 30 minuuttia päivässä vahvistaa immuniteettia. Ylitreenaaminen voi kuitenkin heikentää sitä. Niinpä riittävä palautumisaika liikunnan aiheuttaman stressin jälkeen on välttämätön. Kohtuus siis kaikessa, myös liikkumisessa.

Lähde: Olli Sovijärvi & Teemu Arina: Biohakkerin flunssaopas (Biohacker Center BHC)

Pitääkö kylmäaltistus pöpöt loitolla?

Säännöllisesti avantoon pulahtavat ovat vakuuttuneita siitä, että flunssat jäävät kylmään veteen. Ihan suoraa tutkimusnäyttöä tästä ei ole, mutta välillisiä vaikutuksia kyllä. Kylmäaltistuksessa vapautuu noradrenaliinia ja endorfiinia, joilla on havaittu olevan kipua lieventävä vaikutus. Lisäksi kylmässä vapautuva endorfiini kohottaa mielialaa.

Jos siis stressin sietokyky kasvaa avannossa, voi se vaikuttaa vastustuskykyyn. Stressi nimittäin altistaa sairauksille. Kannattaa kokeilla! Perusterveelle avannossa pulahtaminen ei ainakaan haittaa tee.

Lähde: Liikuntatieteellinen Seura

Sauna hoitaa mieltä ja kehoa

Löylyn lämmössä mieli lepää ja stressi katoaa. Tutkimuksen mukaan saunominen saattaisi vahvistaa myös vastustuskykyä, sillä usein saunovilla on vähemmän flunssaoireita. Yli kaksi saunakertaa viikossa nimittäin vähentää akuutin ja kroonisen hengityssairauden riskiä. Mitä useammin saunot ja mitä pidempään lauteilla istut, sen parempi. Muista myös juoda riittävästi vettä!

Lähde: Kunutsor, S. & Laukkanen, T. & Laukkanen, J. (2017). Sauna bathing reduces the risk of respiratory diseases: along-term prospective cohort study.

Muista terveellinen ravinto

Terveyttä edistävistä ruoista puhutaan paljon, mutta kaiken A ja O on monipuolinen ruokavalio. Se edistää jo sinällään terveyttä, joten omia ruokailutottumuksia kannattaa aina silloin tällöin tarkastella kriittisesti. Hyvä ohjenuora on lautasmalli: puolet lautasesta täyttyy kasviksista, neljännes on perunaa, täysjyväpastaa tai muuta täysjyväviljalisäkettä ja toinen neljännes kalaa, palkokasveja, siemeniä tai pähkinöitä sisältävää kasvisruokaa, munaa tai lihaa. Lautasmallin avulla saat sopivassa suhteessa energiaa ja ravintoaineita, jolloin normaalitilanteessa ei tarvitse turvautua esimerkiksi vitamiinilisiin.

Monilla ihmisillä on vankat mielipiteet ruoka-aineista, joiden he uskovat purevan flunssaan ja vahvistavan vastustuskykyä. Niiden tehoa voi turvallisesti kokeilla, vaikka ruokavalio olisikin ruodussa.

3 vastustuskykyä vahvistavaa ruoka-ainetta

Hunaja

Raakahunaja sisältää runsaasti hivenaineita ja vitamiineja sekä muita erilaisia bioaktiivisia ainesosia kuten entsyymejä, flavonoideja ja aminohappoja. Hunajalla tiedetään olevan tulehdusta ja haavoja parantavia vaikutuksia. Moni luottaa siihen myös yskänlääkkeenä.

Valkosipuli

Moni tietää, että kun flunssa kutkuttaa kurkunpäässä, kuoritaan valkosipulin kynsiä, laitetaan ne varpaiden väliin ja vedetään villasukat jalkaan. Vanhan kansan kikassa on vinha perä, sillä valkosipuli on luonnollinen antibiootti ja mikrobilääke, joka tutkimusten perusteella tappaa viruksia ja vahvistaa immuniteettia.

Probiootit

Hyvät bakteerit eli probiootit kuten laktobasillit ja bifidobakteerit parantavat suoliston terveyttä ja näin immuniteettia. Näitä probiootteja saa muun muassa hapatetuista ruoka-aineista, esimerkiksi hapankaalista, kimchistä, kefiiristä ja hapanmaitotuotteista.

Lähde: Olli Sovijärvi & Teemu Arina: Biohakkerin flunssaopas (Biohacker Center BHC)

Muista juoda vettä!

Kun flunssa on päällä, kehotetaan juomaan runsaasti vettä. Saattaa olla, että runsas veden juonti voi jopa torjua flunssaa. Stanfordin yliopiston professorin David Lewisin mukaan nenän limakalvot ovat kehon ensimmäinen puolustuskeino flunssaa vastaan: kosteat limakalvot estävät likaa ja pöpöjä pääsemästä keuhkoihin.

Nestehukka voi aiheuttaa limakalvojen kuivumista, jolloin kutsumattomat vieraat saattavat päästä limakalvojen ohi. Tämän tutkimuksen mukaan pitäisi juoda vähintään kahdeksan lasia vettä päivässä.

Lue myös:

Vastustuskyky vahvaksi

6 keinoa parantaa unen laatua ja palautumista

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe