Näin löydät itsellesi parhaan aktiivisuusrannekkeen

Oletko epävarma aktiivisuusrannekkeen hankkimisen suhteen? Nämä 5 kysymystä sen käytöstä helpottavat oikeanlaisen etsimistä.

1. Mitä aktiivisuusrannekkeesta kannattaa seurata?

Omaa aktiivisuuttaan ja sykettään. Kaikki aktiivisuusrannekkeet mittaavat päivittäistä liikkumista: montako kilometriä ja askelta olet talsinut ja kuinka paljon kaloreita polttanut.

Sykettä mittaavat rannekkeet auttavat hahmottamaan, missä omat sykerajat kulkevat.

2. Mitä hyötyä omaan sykkeeseen tutustumisesta on?

Kun tietää vähintään lepo- ja maksimisykkeensä, voi räätälöidä treenin tavoitteisiisinsa sopivaksi. Tiedät, millä sykkeellä juosta palauttava, millä taas kova lenkki.

Mittarista voi seurata kätevästi omaa kehittymistään, kun vertailee treeniensä tehoa ja sykkeitään pitkältäkin aikaväliltä.

Lue myös: Tee testi ja selvitä mikä on kroppasi heikoin lenkki!

3. Mistä tiedän omat sykerajani?

Jatkuvalla sykkeenmittauksella varustetut mittarit kertovat leposykkeen, joka on päivän matalin sydämen lyöntitiheys. Mitä lähempänä sitä olet, sitä rentoutuneempi olet.

Maksimisykkeestään taas pääsee parhaiten selville, kun juoksee hetken niin kovaa kuin jaloistaan pääsee. Yleensä maksimisyke on hieman korkeampi kuin mittari näyttää.

Osa mittareista mittaa sykettä vain treenatessa. Matalimman sykkeensä voi silloin arvioida mittaamalla sykkeen itse aamulla ennen kuin nousee sängystä.

4. Voinko luottaa aktiivisuusmittarin sykelukemiin?

Kyllä. Aktiivisuusmittarit ovat lähes yhtä tarkkoja kuin sykevyöt, sillä mittaustulokset eroavat toisistaan vain noin viitisen prosenttia. Toki valmistajakohtaisia eroja on.

Monet aktiivisuusmittarit mittaavat sykettä optisesti, eli ledvalojen avulla verenkierrosta. Rannekkeen pitää olla tiukasti kädessä kiinni, jotta tulokset ovat luotettavia.

Aktiivisuusmittarin etu sykevyöhön verrattuna on mukavuus: ranneke on selvästi huomaamattomampi treenikaveri.

Lue myös: Juoksija, opettele oikea hengitystekniikka!

5. Kannattaako mittari ottaa mukaan kaikkiin treeneihin?

Aktiivisuusrannekkeet sopivat erityisesti juoksun, pyöräilyn ja kävelyn kaltaisiin lajeihin, joissa vauhti on tasainen. Ranteessa pidettävä mittari mittaa sykkeen suhteellisen kaukana sydämestä ja reagoi siksi hitaasti sykkeen muutoksiin.

Siksi mittarit eivät ole parhaimmillaan treeneissä, joiden teho vaihtelee koko ajan tai joissa käsivarret heiluvat epätasaisesti, kuten intervalleja juostessa tai mailapeleissä. Uidessa mittarin alle pääsevä vesi saattaa vääristää tuloksia.

Lue myös:

Valehteleeko sykemittari?

Testaa maksimisykkeesi