Näillä keinoilla lomafiilis jatkuu myös arjessa

Voisipa elo olla aina yhtä leppoisaa kuin lomalla. Se voi. Näin jatkat lomafiilistä arjessa!

1. Riko rutiinit

Lomalla pyyhkäisit aamukahveille torille ja siitä rannan kautta puistojumppaan. Älä kadota tuota energiaa, vaan sisällytä jokaiseen päivään jokin yllättävä tai piristävä yksityiskohta.

Mitä jos lähtisit suoraan töistä maauimalaan? Tai kirmaisit kaverin kanssa illallisristeilylle merelle? Anna arjenkin kukoistaa!

2. Sementoi treenipäivät

Loma on mitä mahtavinta aikaa opetella uusia tapoja. Koska ihminen on rutiinien orja, uudenlaisen sporttirytmin juurruttaminen on hidasta hommaa.

Sementoi lomallasi tietyt treenipäivät, jotka jatkuvat arjen alettua kuin itsestäänselvyyksinä.

3. Älä lomaile tappiin asti

Suomalainen tyyli vetää lonkkaa 4–5 viikkoa ja palata laakista töihin on kropalle sokki. Kun raahautuu laiturinnokasta konttorin kirkkaisiin valoihin ja palaverihälyyn, tuntuu väkisinkin kuormittavalta.

Suurin kompastuskivi on unirytmi. Jos olet vielä lomalla, kaiva herätyskello kaapista viimeistään viimeisellä lomaviikolla ja siirry arkirytmiin. Olet huomattavasti valmiimpi ja virkeämpi, kun paluu töihin koittaa.

4. Homma kerrallaan

Lomalta palaajaa odotetaan usein syli täynnä tekemättömiä töitä. Vaikka tulija on periaatteessa virkeä ja energinen, työrytmiin pääseminen ottaa oman aikansa.

Pari ensimmäistä päivää on syytä rauhoittaa meilien purkamiseen ja syksyn hommiin orientoitumiseen. Aseta itsellesi ensimmäiselle viikolle järkevät ja selkeät työtavoitteet ja pyri pääsemään niihin homma kerrallaan.

5. Vaihda siideri vissyyn

Vaikka et olisikaan lomajuoppo, kannattaa alkoholin kulutukseen kiinnittää huomiota vapaiden lähestyessä loppuaan. Muutamakin alkoholiannos illassa heikentää unen laatua, ja juuri lepo on se, mitä kannattaa tankata ennen paluuta.

Jos tissuttelet yösi surkeiksi, alkaa syksyn työputki nuutuneissa merkeissä, eikä loman rennosta meiningistä ole ensimmäisen viikon jälkeen jäljellä mitään.

Viimeisellä lomaviikolla kannattaa helliä kehoa mahdollisimman hyvillä yöunilla, järkevällä päivärytmillä, ravinteikkaalla sapuskalla ja akkuja lataavalla liikunnalla.

6. Supista someilua

Vietät tietokoneen äärellä todennäköisesti valtaosan työpäivästäsi, joten mitä jos skippaisit someselailun illalla? Jos voit, jätä läppäri työpaikalle, sillä se kutsuu sinua seireenin lailla selaamaan sähköposteja.

Vaihda kännykkä kirjaan viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älylaitteiden sininen valo aktivoi aivoja ja vaikeuttaa syvään uneen pääsemistä. Ei lapsiakaan villitä ennen nukkumaanmenoa, miksi aikuisia pitäisi?

7. Kokkaa varastoon

Ryysit kotiin puoli kuudelta kiljuvan nälkäisenä todetaksesi, ettei jääkaapissa ole mitään. Juuri tuo on se sudenhetki, jolloin fiksukin ihminen huomaa tarttuvansa kaupassa roiske-läppäpitsaan. Lomalla tuskin ahmit eineksiä, vaan panostat hyvään ruokaan. Se on mahdollista arkenakin. Laita illalla lempimusaasi soimaan ja kokkaile rauhassa tulevien päivien murkinat.

Ruokastressin poistuminen kohentaa elämänlaatua ja hellii kehoasi, kun et sorru nälkäkiukussasi pikavoittoihin.