Miten treenikädet saa kukoistamaan?

Osa urheilulajeista, talvi ja desinfiointiaineet panevat kädet koville. Käsien ja kynsien hoidossa avainsana on kosteutus.

Jos lempilajisi on kuntosalitreeni tai soutu, kannattaa luoda silmäys käsiin. Ovatko ne kuivat tai jopa hilseilevät? Entä kestävätkö kynnet kriittisen tarkastelun? Ovatko ne liuskoittuneet tai ovatko kynsinauhat repeilleet?

Salitreeni on käsille rankkaa siksikin, että laitteet ja käsipainot ärsyttävät käsiä mekaanisesti. Kämmeniin ja sormiin saattaa tulla rakkoja ja kovettumia. Toinen pulma on käsien kuivuminen varsinkin nyt, kun käsiä pestään ja desinfioidaan tavallista useammin. Desinfiontiaineet myös jätetään käsiin, mikä kuivattaa niitä lisää. Jos käsien otetta laitteesta haluaa parantaa magnesiumilla eli treenikalkilla, sekin lisää kuivumista.

Lisähaastetta yhtälöön tuovat viileät vuodenajat. Kylmästä lämpimään ja toisin päin siirtyminen kuivattaa käsiä etenkin silloin, jos käsiä ei muista suojata kunnolla käsineillä.

Kynsissä kuivuminen voi aiheuttaa liuskoittumista. Kynnessä on kolme kynsilevyä, joiden välissä on liima-ainetta. Kun tämä liima pääsee heikkenemään, kynsilevyt irtoavat toisistaan ja kynnen kärjet haurastuvat ikävästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuivumiseen tepsii yksinkertainen lääke

Käsien ja kynsien kuivumiseen tepsii yksinkertainen lääke: kosteutus. Käsiä kannattaa rasvata ahkerasti käsi­voiteella, sillä se jättää iholle suojakalvon veden vaikutusta vastaan. Kevyitä voiteita voi käyttää pitkin päivää, ja korjaavampia voiteita öisin ja talvella.  Niissä tehoaineina voi olla esimerkiksi glyserolia tai pihkauutetta, jota jo vanha kansa käytti haavojen parantamiseen.

Kynsiä hoitavia kynsinauhavoiteita ja ­-seerumeita kannattaa käyttää iltaisin. Ne estävät samalla kynsinauhojen kuivumista ja kynsitikkujen syntymistä. Apua voi olla myös hoitavista kynsilakoista.

Asiantuntija SKY-kosmetologi ja viestintäasiantuntija Anne Sario Berneriltä.

 

Lue myös

Saako meikit kasvoilla treenata? Yhdistä hikoilu ja ihonhoitorutiinit näin

Näin hoidat dekolteen ja rintojen ihoa

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe