Mikä on normaali rasvaprosentti?

Rasvaprosentti on hyvä terveysmittari.

Kehonkoostumusvaa’alla voit testata omasi itse. Kehon rasvaprosentista puhutaan nykyään yhä enemmän – ja hyvä niin, onhan se parempi terveyden ja hyvän kunnon mittari kuin painoindeksi. Kotioloissa rasvaprosenttinsa voi kätevimmin mitata kehonkoostumusvaa’alla, joka mittaa paitsi painokilot, myös rasvaprosentin. Monet markkinoilla olevat laitteet kertovat lisäksi lihasmassan, vesipitoisuuden, luuston tiheyden ja jopa kehon iän. Painonpudottajalle kehonkoostumusvaaka on iso apu, sillä se kertoo, onko paino lähtenyt todella rasvasta eikä lihaksista.

Parhaat kehonkoostumusvaa’at ovat niin sanottuja bioimpedanssilaitteita, joiden juju on kehon läpi kulkeva pikkiriikkinen sähkövirta. Sähkö on mittauksessa kätevä apuri, sillä rasvakudos johtaa sähköä huonommin kuin rasvaton, enemmän vettä sisältävä kudos.

Rasvaprosenttinsa voi käydä testauttamassa myös personal trainerilla tai muulla terveysalan ammattilaisella. He käyttävät rasvaprosentin mittauksessa usein pihtejä, joiden leukojen väliin nipistetään ihopoimu eri puolilta kehoa. Pihtien avulla on helppo seurata, mistä kohdin kehoa rasvaa on lähtenyt, mistä ei. Pihtien miinuspuoli on se, että ne – toisin kuin monet nykyaikaiset kehonkoostumusvaa’at – eivät mittaa viskeraalista eli sisäelinten ympärille kertyvää, vaarallista rasvaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutos on tärkeintä

Eri rasvaprosenttimittareilla ja mittaajilla saadaankin yllättävän kirjavia tuloksia, ja ”oikeaa”, absoluuttista rasvaprosenttia onkin melkein mahdoton mitata. Pihdit siis tuppaavat arvioimaan rasvan hyvin hoikilla yläkanttiin ja ylipainoisilla alakanttiin. Vaa’at taas arvioivat rasvaprosentin yläkanttiin. Eri vaakojen kesken tulokset heittävät helposti muutamallakin prosenttiyksiköllä. Ehdottomasti tärkeintä onkin muutosten tarkkaileminen: lähteekö prosentti lisääntyneen kuntoilun ja terveellisemmän ruokavalion ansiosta hitaasti mutta varmasti laskemaan.

Mittausmenetelmän ja olosuhteiden – pihtimittauksessa myös mittaajan – tulisi olla aina samat, jotta luvut olisivat vertailukelpoisia. Kehon nesteet vaikuttavat tulokseen, samoin liikunta: esimerkiksi alkoholin juominen tai reipas kuntoilu edeltävänä iltana saattavat heilauttaa seuraavan päivän prosenttia. Jopa tavallista kuivemmat jalkapohjat saattavat vielä lukua virheelliseen suuntaan.

Hyvä aika käydä kehonkoostumusvaa’alla on aina samaan vuorokaudenaikaan, esimerkiksi heti aamulla ennen kuin on syönyt tai juonut mitään. Puntarilla ei kuitenkaan ole syytä rampata jatkuvasti – vain pitkän aikavälin muutokset merkitsevät.

 

Normaali rasvaprosentti?

Sopiva rasvaprosentti naisella on 18–25 %, miehellä 10–20 %.
Naisella lievään ylipainoon viittaa 25–33 % (miehellä 20–25 %), yli 33 % (miehellä yli 25 %) merkitsee selkeää ylipainoa.

 

Katso myös nämä:

Fitin Polta rasvaa -opas on täynnä treeniohjeita ja vinkkejä laihdutukseen

Onko rasva- ja lihasprosenttien mittaamisesta hyötyä?

Kestävyyttä vai rasvanpolttoa? Valitse HIIT-treeniohjelma tavoitteidesi mukaan