Pienet, säännölliset mikrotauot tekevät hyvää niin mielelle kuin keholle. Kun yhdistät taukoihin tietoisen liikkeen, palaudut ja jaksat paremmin.
Olet varmaan päivän aikana noussut useaan otteeseen vähän huomaamattasikin työpöydän ääreltä hetkeksi jaloittelemaan ja pyörittelemään raajojasi. Ja ehkä tehnyt muutaman venytysliikkeen.
Varsinkin päätetyössä olisi hyvä tauottaa istumista. Liike purkaa lihaskireyksiä ja laittaa verenkierron liikkeelle, jolloin aivotkin kiittävät.
Mindfulnessiin perustuvissa tietoisissa läsnäoloharjoituksissa keskitytään usein mielen hiljentämiseen, ja monille pelkkä silmät kiinni hiljaa istuminen voi tuntua vaikealta, jopa tukalalta. Niinpä liikkeen ottaminen mukaan läsnäoloharjoituksiin voi olla paitsi erinomainen mikrotauko työstä myös helppo keino opetella läsnäolotaitoja.
Tietoisella liikkeellä tarkoitetaan sitä, että keskittyy tietoisesti liikkeen eri vaiheisiin ja sen aikaansaamiin tuntemuksiin. Niinpä läsnäoloharjoitukseen, jossa on liikkuminen mukana, lähdetään hitaasti.
Rauhallinen hengitys tukee liikettä; kun esimerkiksi nostat kädet ylös, hengitä rauhallisesti ilmaa sisään ja kun lasket kädet, puhalla ilma ulos.
Klassinen mindfulness-liikeharjoitus on tietoinen kävely. Sitä voi tehdä sisällä tauon aikana tai kävelylenkillä. Hyvä tapa lenkille lähtiessä on varata aikaa muutama minuutti sille, että keskittää kaiken huomion askeliin. Toki katse eteenpäin, ettei vastaantulevien kanssa tulee törmäystä.
Askelia voi myös laskea; aina 10:nnen askeleen jälkeen aloitetaan laskeminen uudestaan.
Lue myös:
Lähde mindfulness-ajelulle – lue ohjeet lempeään pyöräajeluun
Näistä syistä meditointi kannattaa (vaikka se ei tuntuisikaan omalta jutulta)