Kilot kuriin – rennosti

Kesän herkut ja loma kuntoilusta aiheuttavat monille paineita painonhallintaan. Rento asenne takaa kuitenkin parhaiten sen, että kilot pysyvät kurissa.

Kesä tulo saa hikikarpalot nousemaan monen otsalle – eikä vain auringon takia. Bikinikelit lähestyvät, mutta samaan aikaan avautuvat myös terassit ja jäätelökioskit, grillaussesongin alkamisesta nyt puhumattakaan. Kun paineita lisää vielä loma liikuntarutiineistakin, ei ole mikään ihme, että kevät on paniikkilaihisten aikaa.

Moni putsaa lautaselta herkut, jättää irtokarkit ja keksit kaupan hyllylle ja kieltäytyy lauantaisiideristä. Tilalle tulevat sellerinvarret, laihat keitot ja kiristynyt tahti kuntosalilla. Vaikka kilot karisevat, jossain vaiheessa rääkki alkaa nyppiä. Kalorien laskeminen kyllästyttää, kun vatsa kurnii. Ja sitten tulee repsahdus, masennus ja kilot korkojen kanssa takaisin.

Kuulostaako tutulta? Et ole yksin. Laihtuminen ja pysyvä painonpudotus on todella vaikeaa; sen osoittaa jo hätkähdyttävän alhainen onnistumisprosentti: vain noin 5 prosenttia laihduttajista on muutaman vuoden jälkeen pystynyt pitämään edes vaatimattoman kolmen kilon saavutuksensa. Loput kasvavat takaisin vanhoihin mittoihinsa tai ylikin. Jotain vikaa tavoissamme hallita painoamme täytyy siis olla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Kiellot vain kasvattavat nälkää

Kesälaihiksen ja kärvistelyn sijaan kannattaa opetella uusi ajattelutapa. Usein ongelma ei nimittäin ole itsekurin puute vaan juuri turha tiukkuus. Jos haluaa huolehtia linjoistaan mutta samalla nauttia elämästä, tarvitaan asenteen muutosta.

Ani harva pystyy sinnittelemään loputtomiin nälkiinnyttämällä itseään ja kieltäytymällä syömisen iloista. Ja sitähän syöminenkin antaa – iloa. Epäterveellisiä ja rajoittavia muotilaihiksia ei kannata edes harkita. Ne paitsi johtavat holtittomaan jojoiluun myös masentavat mieltä.

Painonhallinta on mahdollista – ja todennäköisesti onnistuisikin useammilta – jos työkaluiksi otetaan terveelliset elämäntavat. Tapojen tulisi kuitenkin olla sen verran mieluisia, että niiden omaksuminen pysyvästi arkielämään ei vaadi kohtuutonta itsekuria, pinnistelyä tai sietokykyä.

Maallikkopsykologia pätee laihdutuksessa: kiellot kasvattavat nälkää. Rennossa painonhallinnassa avain ei ole kuri vaan hyvä fiilis.

2. Vastaa vatsasi kutsuun

Yksi tuhoisimmista laihdutusmyyteistä on ajatus, että laihiksella ruokaa pitäisi syödä vähemmän. Itse asiassa annosten pienentäminen vain saa vatsan kurnimaan taukoamatta – ja johtaa lopulta kyllästymiseen ja ahmimiseen.

Nälkää ei pidä yrittää hallita, vaan vatsan kutsuun kannattaa vastata. Painonhallinta on paitsi pysyvää myös nautinnollista, kun lautaselle ladataan sen verran ruokaa, että olo on kylläinen.

3. Jos porkkana tympii, vaihda vihannesta

Rennossa painonhallinnassa tärkeintä ei ole se, miten paljon syödään, vaan se mitä syödään. Ruoan laadun tarkkailussa taas pätevät aivan tutut säännöt: enemmän vihanneksia ja kuituja, vähemmän rasvaa ja sokeria. Pieniltä tuntuvilla elämäntapamuutoksilla on suuri merkitys, jos niistä tulee pysyviä.

Rennossa painonhallinnassa on syytä pitää mieli avoinna kaikenlaisille kokeiluille. Mitään, joka ei paranna oloa tai tunnu omalta jutulta, ei saa jatkaa hampaat irvessä.

Jos porkkanaraaste tympii, vaihda vihannesta. Nyt on juuri sopiva aika tehdä tuttavuutta uusiin kasvistuttavuuksiin! Tärkeintä on oppia kokkaamaan maukasta sapuskaa keveistä raaka-aineista.