Kaikki mitä rinnoista pitää tietää – 10 kysymystä ja vastausta

Näin pidät rinnoistasi parempaa huolta – olipa kyse sitten liikunnasta tai ihonhoidosta.

Rinnoista ja liikkumisesta

1. Millainen liikunta on rinnoille hyödyllisintä?

Kaikki liikunta tekee hyvää myös rinnoille. Vahvat ja joustavat ylävartalon lihakset ryhdistävät ylävartaloa. Liikunta auttaa pitämään painon normaalina, eli rinnat säästyvät ylimääräiseltä venymiseltä, jota painonvaihtelu aiheuttaa.

2. Miten säilyttää rinnat ryhdikkäinä?

Liikunta, monipuolinen ruokavalio ja riittävä uni ovat parhaat aseet. Ryhtiä tukevat lajit, kuten pilates, fustra ja tanssi, kohentavat myös rintoja. Hartiat suorassa ja pää pystyssä rinnatkin näyttävät ylväämmiltä, ja hyvinvoivana ja levänneenä jaksaa kannatella asentoaan. Kun veri kiertää, iho näyttää nuorekkaalta ja raikkaalta.

3. Isot rintani haittaavat liikkumista. Kannattaako ne pienennyttää?

Kun suuret rinnat hiertävät, painavat hartioita ja aiheuttavat esimerkiksi selkäkipuja, leikkausta kannattaa harkita. Jos lääkäri toteaa rintojen koosta olevan lääketieteellistä haittaa, korjausleikkaus tehdään julkisessa terveydenhuollossa. Rintoja pienennetään poistamalla rintakudosta.

4. Liittyykö leikkaukseen riskejä?

Suomen sairaanhoito on niin korkeatasoista, että riskit ovat hyvin pienet. Leikkauksissa on aina esimerkiksi nukutukseen, jälkivuotoon sekä haavojen tulehtumisen liittyviä riskejä, mutta niihin varaudutaan ja ne osataan hoitaa.

Lue myös: Näin valitset juuri oikeanlaiset urheiluliivit

Rintojen ihonhoidosta

5. Miten hoitaa rintojen ihoa?

Puhdistamalla ja kosteuttamalla päivittäin ja kuorimalla säännöllisesti. Jos iho on herkkä, kuorintavoiteeksi kannattaa valita kasvoille tarkoitettu, pienirakeinen tuote. Markkinoilla on myös paljon juuri rintojen ja dekolteen iholle suunnattuja tuotteita.

6. Mikä suojakerroin kannattaa valita?

Mieluiten 50. Rintojen ja dekolteen iho on ohuempi kun muualla vartalossa, ja auringon ihoa vanhentava vaikutus näkyy ensimmäisenä juuri niissä ja kaulassa.

7. Rinnoissani kasvaa karvoja. Miten ne kannattaa poistaa?

Karva kasvaa hitaammin takaisin, kun sen nyppäisee kokonaan pois karvatupesta. Muutaman yksittäisen karvan kasvu on normaalia, mutta jos karvankasvua on paljon, se kannattaa käydä tutkituttamassa lääkärissä. Karvat voivat olla merkki hormonaalisesta häiriöstä.

Lue myös: Rintansa pienennyttänyt Jenni: ”Leikkaus oli suuri helpotus”

Rintojen terveydestä

8. Voiko liikkumalla pienentää rintasyöpäriskiä?

Kyllä, sillä liikunta lisää elimistön vastustuskykyä. Jo puoli tuntia reipasta kestävyysliikuntaa, kuten kävelyä tai juoksua, päivässä suojaa syövältä. Tunnin treeni kasvattaa terveyshyötyjä entisestään.

Liikunta nopeuttaa ruuansulatusta ja pienentää siten aikaa, jonka ruuasta saadut, mahdollisesti syöpää aiheuttavat aineet kulkevat suolistossa. Treeni laskee naishormoni estrogeenin ja verensokeria säätelevän insuliinin määrää ja ehkäisee näin rintasyöpää.

Myös sillä, mitä syö, on merkitystä. Lautaselleen kannattaa kasata runsaasti erivärisiä kasviksia, sillä ne sisältävät syövältä suojaavia yhdisteitä. Myös turhien kaloreiden, tupakan ja alkoholin välttäminen ja punaisen lihan syöminen kohtuudella kutistavat syöpäriskiä.

9. Mihin muuhun kiinnittää huomiota ruokavaliossa?

Kun syö riittävän tiheästi, paljon kasviksia ja juo tarpeeksi vettä, pitää aineenvaihduntansa käynnissä. Painonhallinta helpottuu, eikä painon vaihtelu aiheuta rintojen venymistä.

Vesi, pehmeät rasvat ja mahdollisimman tuore ja värikäs sekä puhdas ruoka saavat ihon näyttämään hyvinvoivalta. Sokerissa kannattaa säästellä rintojenkin kannalta, sillä sen runsas syöminen vanhentaa ja veltostuttaa ihoa.

10. Milloin ja miten tutkia rinnat?

Kerran kuussa heti sen jälkeen, kun kuukautisvuoto on loppunut. Rinnat ovat silloin pehmeimmillään ja parhaiten tunnusteltavissa. Tunnustele rinnat painelemalla niitä suorin sormin ja liu’uta sormet rintojen yli vaikka suihkussa ja vielä makuuasennossa. Tarkista myös, että nännien muoto ei ole muuttunut.

Lue myös:

Näin hoidat dekolteen ja rintojen ihoa

Käytätkö sinäkin vääränkokoisia liivejä?

Riittääkö pelkkä mammografia rintasyövän seulontaan?