ihon palaminen

Vältä ihon palaminen – 9 askelta turvallisempaan päivetykseen

Nauti auringosta, mutta älä pala. Hyvä suojautuminen auttaa saamaan tehot irti kesästä.

1. Älä pihtaa rasvan levittämisessä

Aurinkosuojaa pitäisi levittää reilusti. Suositus on, että jokaisella kerralla iholle lorahtaisi noin kourallinen rasvaa. Tämä tarkoittaa aikuisilla 40 millilitraa ja lapsilla 20 millilitraa. Fiksu myös levittää voidetta kaksi kertaa ennen aurinkoon menemistä. Tuplarasvauksella pyritään estämään se, ettei iholle jäisi rasvattomia alueita. ­Yksi iso tuubi aurinkorasvaa ei siis riitä perheen lomamatkalla ­mihinkään!

2. Rasvaa ennen ulos menoa

Aurinkorasva pitäisi levittää kuivalle iholle puolituntia ennen auringolle altistumista, jotta se ehtii imeytyä iholle. Rasvaus kannattaa tehdä nakuna. Näin saat voiteen levitettyä tasaisesti joka puolelle kehoa.

3. Lisää ­voidetta ­säännöllisin ­väliajoin

Aurinkorasvat menettävät tehoaan päivän aikana, joten älä tuudittaudu siihen, että samoilla rasvoilla pärjäisi koko päivän. Suositus on, että aurinkorasvaa pitäisi lisätä 2−3 tunnin välein. Useamminkin, jos hikoilet, uit tai möyrit hiekassa. Myös pyyhkeellä pyyhkiminen poistaa voidetta iholta.

4. Valitse oikeanlainen suojakerroin

Vaalean ihon suojauksessa ­käytettävän suojakertoimen ­pitää olla vähintään 30 ja sen ­pitää sisältää sekä UVB- ja UVA-­suojat. Lasten suojavoiteissa suoja­kertoimen on hyvä olla 50 tai 50+. Jos oleskelet veden ääressä, hiekalla tai lumilla, nosta suojakerrointa. Vesi, ­hiekka ja lumi heijastavat auringon ­säteitä.

5. Käytä aurinkosuojaa myös kasvoille

Nykyisin on tarjolla kevyitä kasvoille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Ne eivät tunnu tahmeilta ja levittyvät helposti. Jos meikkivoiteessasi on suojakerroin, se on hyvä lisä, mutta ei useinkaan suojaa riittävästi. Harva kun meikkaa kesäisin kovin vahvaa pakkelia kasvoilleen. Muista suojata myös huulet ja korvat.

6. Liikkuja, valitse veden­kestävä tuote

Jos hikoilet, on sanomattakin selvää, että valintasi on silloin vedenkestävä voide. Se kestää hivenen paremmin iholla kuin perusaurinkorasva. Harva viitsii kuitenkaan kesken lenkin tai treenin lisätä voidetta, joten auringolta suojaavat varusteet ovat hyvä lisä. Sporttailuun tarkoitetut UV-vaatteet ovat siitäkin mukavat, että ne auttavat ihoa pysymään kuivana ja ­viileänä.

7. Pilvet eivät estä ihon palamista

Moni uskoo, että pilvisellä säällä ei tarvita aurinkosuojaa. Väärin. Noin 80 prosenttia UV-säteistä läpäisee pilvet, joten mars rasvaamaan! Asiantuntijat suosittelevat, että aurinkorasvat pitäisi olla käytössä Suomessakin huhtikuusta lokakuulle.

8. Suojaa pää

Päänahka on herkkä ja se palaa helposti. Paras keino välttyä päänahan palamiselta on käyttää suosiolla päähinettä. Lippalakki suojaa myös kasvoja ja silmiä häikäisyltä. Tosin jos oleskelet auringossa, satsaa laadukkaisiin aurinkolaseihin, joissa on UV100 tai UV400-suoja. Suomessa myytävissä laseissa pitää olla CE-merkintä, joka kertoo niiden vastaavan eurooppalaisia laatu- ja suojastandardeja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niissä välttämättä olisi sataprosenttinen UV-suoja.

9. Pysy varjossa

Parhaiten vältät ihon palamisen, kun pysyttelet poissa auringosta keskipäivällä, eli kello 11−15 välisen ajan. Kun teet näin, olet vähentänyt UV-altistuksen neljäsosaan.

Vinkki: Liikkuessa kannattaa sipaista ekstrakerros ­vedenkestävää stick-aurinko­rasva­puikkoa kulmakarvojen alueelle. Se estää hien valumisen silmiin.

Asiantuntija ihotautien ­erikoislääkäri Carl Kyrklund, Ihosairaala

Lähteet La Roche Posay Derm Class ja Terveyskirjasto

Tilaa Fit!

Lue myös:

5 vinkkiä: Näin saat jalat kesäkuntoon

”Suojakerroin estää rusketuksen” ja muut myytit

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fotolia