Huuhtele nuha pois

Nenää polttelee, nuha tuntuu olevan tuloillaan. Kuuleman mukaan nenän huuhtelu laimealla suolavedellä voisi karkottaa flunssan tiehensä. Onko huhussa perää, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta?

– Kun nuha on alkamassa ja alkaa jo olla limaisuutta ja flunssaista oloa, huuhtelusta on selvä hyöty. Paraneminen nopeutuu ja räkävaihe lyhenee.

Bakteerit eivät viihdy nenässä niin hyvin, kun lima huljutellaan pois. Myös tukkoinen olo helpottuu. Nuhanenä olisi hyvä huuhtoa kerran pari päivässä. Helpoimmin se käy operaatioon suunnitelluilla kannuilla, joita on muutamia eri malleja.

Sen sijaan siitä, kannattaako tervettä nenää huuhdella, on olemassa kahdenlaista mielipidettä.

– Terveessä nenässä on limakalvon pinnassa suoja-aineita, siksi tervettä nenää ei mielestäni paranisi niinkään huuhtoa. Se voi jopa lisätä virusten tarttumista, Saloranta sanoo.

Taudinaiheuttajapöpöt voivat myös pesiytyä kannun nokkaan, jos puhtaudesta ei pidä huolta. Huuhtele kannu joka käyttökerran jälkeen ja desinfioi se vähintään kerran viikossa. Se onnistuu kiehauttamalla tai niin, että kaadat kannuun tilkan vettä ja laitat hetkeksi mikroon.