Cosmetology, skin care, face treatment, spa and natural beauty concept. Woman with facial mask holds lemon, over white background with copy space

Happokuorinta onnistuu kotonakin – nämä asiat pitää tietää

Näppyjä ja epäpuhtauksia vai ryppyjä ja juonteita? Nyt on aika siirtää rakeiset kuorintavoiteet syrjään, tilalle on astunut uusi pelastaja: happokuorinta.

Happohoito eli happokuorinta luo helposti mielikuvan tulehtuneesta ihosta ja hieman turvonneista kasvoista, mutta siihen se ei todellakaan ole syypää. Viimeisten vuosien aikana kemialliset kuorintatuotteet ovat nauttineet suursuosiota, etenkin jos päämääränä on hyvinvoiva, kaunis iho. Happokuorinta ei siis ole vain kosmetologien suorittama hoito – sen voi tehdä myös kotona.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuinka happokuorinta toimii?

Kuulostaa monimutkaiselta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Olet varmasti kuullut AHA- ja BHA-hapoista, molemmat näistä kuorivat ja kirkastavat ihoa. Ne poistavat kuollutta ihosolukkoa ja epäpuhtauksia ihon pintakerroksesta, jolloin ihosta tulee kirkkaampi ja terveemmän näköinen. Happokuorinta perustuu ainesosien kemialliseen toimintaan eikä mekaaniseen kuorintaan, kuten fysikaalisten kuorintojen.

Miten AHA- ja BHA-hapot eroavat?

AHA- eli alfahydroksihapot ovat ratkaisu elottomalle, kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Ne uudistavat ja pehmentävät ihoa tehokkaasti. Koska ihon uusiutumisprosessi hidastuu iän myötä, iho alkaa menettää kirkkauttaan ja näyttää samealta. AHA-hapot nopeuttavat tätä ihon uusiutumisprosessia ja vaikuttavat juonteisiin ja ryppyihin, tehden ihosta täyteläisemmän. Glykoli- ja maitohappo ovat yleisimmin kosmetiikassa käytettyjä AHA-happoja.

BHA- eli betahydroksihapot ovat valinta epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle. BHA-hapot kontrolloivat ihon omaa talin tuotantoa ja auttavat laajentuneiden ja tukkeutuneiden ihohuokosten, epäpuhtauksien sekä näppyjen hoidossa. Kuivaihoisen ei kannata ensimmäisenä turvautua BHA-happoihin, sillä ne kuivattavat ihoa. Yleisimmin käytetty BHA-happo on monesta kasvojenpuhdistusaineestakin löytyvä salisyylihappo, jota käytetään myös aknen hoidossa. Lisäksi näillä hapoilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia – saatat siis välttyä myös uusilta epäpuhtauksilta.

Happokuorintaan sopivia tuotteita on runsaasti kotikäyttöön.

Kemiallinen vai fysikaalinen kuorinta?

Fysikaalinen, eli kuorintarakeita sisältävä mekaaninen kuorinta pehmentää ja kirkastaa ihoa, se poistaa ihon pinnalta kuollutta solukkoa ja epäpuhtauksia. Fysikaalisesti kuorivissakaan tuotteissa ei tarvitse valita saastuttavaa mikromuovia sisältävää kuorintaa. Mikromuovin käyttö onkin vähentynyt kosmetiikkatuotteissa huimasti ja muovia on korvattu luonnollisilla, mekaanisesti kuorivilla ainesosilla. Fysikaalinen kuorinta on kuitenkin iholle usein käytettynä turhan raskas, tässä vaiheessa kemiallinen happokuorinta astuu kuvioon.

Ihonhoidossa tavoitellaan nyt kirkasta ja kuulasta ihoa, johon kemiallisilla kuorinnoillakin tähdätään. Happohoidon lisäksi entsyymikuorinta on toinen ihoa ilman mekaanista rasitusta kuoriva hoito. Riippuen kuorinnan koostumuksesta ja happojen pitoisuuksista, niitä voidaan käyttää jopa lähes päivittäin. Ilman hankaavaa ominaisuutta, kemiallinen kuorinta on iholle oikein käytettynä hellävarainen, mutta silti tehokas. Herkkäihoisen kannattaa kuitenkin kysyä neuvoa ammattilaiselta, jotta liialta ihorasitukselta voidaan välttyä.

Toisinaan kuorinnat ovat kemiallisesti ja fysikaalisesti kuorivien ainesosien seoksia. Oikein käytettynä ja yhdistettynä muuhun ihonhoitorutiiniin voidaan saada suuriakin muutoksia aikaan.

Lähde: ELLE

Lue myös:

Vaivaavatko kuivat kädet? Näin teet kosteuttavan pikahoidon

Hikoilu aiheuttaa finnejä ja 5 muuta yllättävää kauneusmyyttiä

Tiesitkö, että sampoo kannattaisi vaahdottaa ennen hiustenpesua?

 

Teksti Ida Suntio
Kuvat Adobe