Dukan-dieetillä kilot kuriin

Ranskalaisen Pierre Dukanin kehittämä dieetti on muunnelma vähähiilihydraattisesta dieetistä.

Viime vuosina dukan on ollut Hollywood-julkkisten suosiossa.

Dieettiä kehutaan helpoksi, koska se ei vaadi laskemista tai annoskokojen mittaamista. Syödä saa niin paljon kuin haluaa, kunhan pitäytyy ohjelman mukaisissa ruoka-aineissa.

Miten toimii?

Dukan-dieetti jakautuu neljään vaiheeseen. Ensimmäisessä eli hyökkäysvaiheessa nautitaan pelkästään proteiinia eli lihaa, kananmunia, kalaa, rasvattomia maitotuotteita sekä juodaan reilusti vettä. Hiilihydraatit ja rasva jätetään minimiin. Rankka, 3–10 päivää kestävä aloitusvaihe käynnistää laihtumisen vauhdikkaasti, kun hiilihydraattivarastot tyhjenevät ja nesteet poistuvat.

Aloitusta seuraa varsinainen painonpudotus, jonka aikana joka toinen päivä voi syödä maan päällä kasvavia vihanneksia. Muutoin jatketaan vähärasvaisella proteiinilla. Vaihe jatkuu niin pitkään, että painonpudotustavoite on saavutettu.

Kolmannessa eli tasausvaiheessa ruokavalioon lisätään hiljalleen hiilihydraatteja ja rasvoja ja pyritään löytämään taso, jossa paino ei lähde nousuun.

Viimeinen vaihe on ylläpitovaihe, jota noudatetaan loppuelämän: kerran viikossa on proteiinipäivä, jolloin syödään kuten ykkösvaiheessa, muulloin saa syödä mitä vain. Dukanin mukaan tällä tavoin on mahdollista pitää paino pysyvästi kurissa.

Kenelle sopii?

Ylipainoiselle, nopeaa painonpudotusta kaipaavalle, proteiinipitoisten ruokien ystävälle.

Plussat:
+ Simppeli ja helposti omaksuttava dieetti, ei grammojen tai kalorien laskemista.
+ Painonpudotus on alussa nopeaa.

Miinukset:
– Lihan ja muiden proteiinipitoisten ruokien runsas syönti voi olla monelle vaikeaa.
– ”Syö mitä vain” -vaiheeseen siirtymisen jälkeen on vaarana, että kilot tulevat takaisin.