Bruno Beaugrand on riippuvainen kylmäuinnista

Helsinkiläinen Bruno Beaugrand ui meressä talvella joka ikinen aamu. Hän haluaisi tehdä talviuinnista Suomi-designin vientivaltin. Lumi Accessories -merkin toisena perustajana hän on jo tuonut mallistoon avantouintirepun. Kohta on neopreenitossujen ja -hanskojen vuoro.

Tyttöystävällä voi olla salakavala terveyttä edistävä vaikutus. Sen helsinkiläinen yrittäjä Bruno sai huomata, kun tuore naisystävä vei hänet Eiranrannan avantouintipaikalle Etelä-Helsingissä kaksi vuotta sitten. Syntyjään ranskalainen ja 15 vuotta Suomessa asunut Bruno jäi talviuintiin kerrasta koukkuun.

”Heti avannosta noustua tuli tarve mennä takaisin kylmään veteen. Minusta tuli riippuvainen, vaikka vihaan riippuvuuksia. En esimerkiksi juo lainkaan kahvia tai polta.”

Talviuinti starttaa päivän

Nykyään Bruno laskeutuu keltaiset portaat mereen joka aamu kello 8.30 läpi talvikauden. Uinnin jälkeen Bruno pukeutuu villavaatteisiin, hörppää lämmintä juotavaa termospullosta ja kävelee töihin, missä hän käy lämpimässä suihkussa. Sitten hän ripustaa uikkarit ja pyyhkeen kotoisasti toimiston patterille.

”Joskus juoksen ennen uimista. Aamu-uinti antaa hyvän startin päivälle. Se on kuin petaisi sänkynsä: tulee tehtyä jotain hyödyllistä heti aamusta.”

Parasta talviuinnissa on Brunon mukaan kohottava fiilis, jonka kylmä vesi mielihyvähormoneja buustaamalla antaa. Ja hän todellakin ui eikä vain kastaudu vedessä.

”Jos meressä ei ole jäitä, otan kunnon vetoja. Jos meri on kuin Margarita Slush -drinkin jääsohjo, menen sekaan kuin kirsikka kakkuun. Saatan olla 8-asteisessa vedessä jopa 10 minuuttia. Jos vesi on 1–2-asteista, uin viisi minuuttia.

Talviuinti on tuonut elintapoihin uutta

Uintikavereilla on harrastuksessa iso rooli. Alueen talviuimareiden Facebook-ryhmässä on Brunon mukaan nyt yli tuplasti enemmän jäseniä kuin kaksi vuotta sitten. Pitkään myös New Yorkissa asunut mies löysi talviuintiporukasta yhteisön, jollaista hän oli Suomessa vuosia kaivannut.

”Laiturilla puhutaan vapaasti kuin New Yorkin metrossa. Tittelillä tai iällä ei ole merkitystä, koska kylmä vesi yhdistää.”

Talviuinti on Brunon mukaan laskenut hänen stressitasojaan ja karistanut myös kiloja. Hän on aina elänyt terveellisesti, mutta kylmäuinti on tuonut elintapoihin vielä uuden ulottuvuuden sekä henkisesti että fyysisesti.

Harrastus on parantanut Brunon luontosuhdetta entisestään ja ylläpitää sitä. Meri näyttää joka aamu erilaiselta, ja siihen kiinnittää nyt uudella tavalla huomiota. Kerran hän ui yhdessä kuuden joutsenen kanssa.

Lue myös:

Aloita avantouinti ja saa lajin tuomat terveyshyödyt

Teksti Hanna Pesonen