Aineenvaihdunnan ABC

Testaa tietosi aineenvaihdunnasta.

 1. Nopean aineenvaihdunnan omaava voi herkutella huolettomammin kuin muut, sillä hänelle ei kerry helposti kiloja.

VÄÄRIN. On totta, että toiset voivat syödä enemmän ja epäterveellisemmin kuin toiset lihomatta. Huono ruokavalio heikentää kuitenkin terveyttä ja jaksamista. Esimerkiksi kovat rasvat lisäävät huonon kolesterolin määrää veressä, ja runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta.

2. Veden juominen pitkin päivää kiihdyttää aineenvaihduntaa.

VÄÄRIN. Veden juominen ei lisää energiankulutusta. Nestetasapaino on kuitenkin tärkeää, jotta aineenvaihdunta toimisi normaalisti.

3. Laihtuminen hidastaa lepoaineenvaihduntaa, eli laihduttaja kuluttaa levossa vähemmän energiaa kuin aiemmin.

OIKEIN. Keventäjä joutuu pienentämään ruuasta saamansa energian määrää, jotta kilot myös pysyvät poissa. Aineenvaihdunnan hidastumista voi kompensoida huolehtimalla lihaskunnostaan: lihakset kuluttavat reippaasti energiaa, rasvakudos ei juurikaan.

4. Jos liikunnalle on vain vähän aikaa, energian kulutuksen kannalta on hyödyllisintä liikkua kovalla tempolla.

OIKEIN. Kovatehoisen liikuntasuorituksen jälkeen energiankulutus pysyy suurena vielä treenin jälkeenkin. Rankan treenin jälkeen elimistö kuluttaa levossa noin 20–25 prosenttia enemmän energiaa kuin kohtuutehoisen liikunnan jälkeen.
Kova liikunta ei kuitenkaan sovi kaikille, ja esimerkiksi painonpudotuksen kannalta tärkeintä on löytää laji, josta nauttii tarpeeksi ottaakseen sen osaksi arkeaan.

5. Voimaharjoittelu vauhdittaa aineenvaihduntaa enemmän kuin aerobinen harjoittelu.

OIKEIN JA VÄÄRIN. Voimaharjoittelu kasvattaa lihaksia ja suurentaa näin energiankulutusta sekä liikunnan että levon aikana. Lihasmassan kasvattaminen yhdellä kilolla lisää lepoaineenvaihduntaa 20 kilokaloria vuorokaudessa.
Aerobisessa liikunnassa energiankulutus harjoituksen aikana on puolestaan suurempaa kuin esimerkiksi kuntosalitreenin aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikä aineenvaihdunta?

  • Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan kaikkia niitä kemiallisia reaktioita, joita ihmisen elimistössä tapahtuu jatkuvasti.
  • Aineenvaihduntaan kuuluvat muun muassa aivo- ja hermotoiminta, verenkierto, munuaisten eritystoiminta, maksan hajotustoiminta, solujen ja kudosten hajotus ja rakentuminen sekä lihastyöskentely.
  • Perusaineenvaihdunta, josta käytetään myös nimeä lepoaineenvaihdunta, kuluttaa noin 60–70 prosenttia päivittäisestä energiastamme. Hyvin aktiivisilla liikkujilla ja urheilijoilla lepoaineenvaihdunnan osuus on pienempi, liikunnallisesti passiivisilla taas suurempi.