Syke

Voinko mennä salille? Näin tarkistat sykkeestä kehon rasitustilan

Jos väsymys painaa, syke kyllä kertoo, miten kroppa voi. Aloita sykepäiväkirjan pitäminen ja pääse kärryille kropastasi.

Väsyttää ja vaisu olo – mennäkö treeneihin vai ei? Yleensä neuvotaan kuuntelemaan kehoa, mutta vielä toimivampi keino on kysyä keholta, missä mennään? Keho vastaa sykkeellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjoita sykkeet ylös

Ota aamusyke pari kertaa viikossa. Laita sykemittari paikalleen, makaa sängyllä viisi minuuttia ja katso lopuksi leposykkeesi. Nouse ripeästi ylös ja seiso kolme minuuttia puhumatta ja puuhaamatta. Tsekkaa lopuksi sykkeesi ja kirjaa arvot ylös. Jos mittaristasi saa keskisykkeet, käytä mieluummin niitä.

Liikkuvan ihmisen normaali leposyke on noin  50–60 lyöntiä minuutissa ja seisontasyke 15–30 lyöntiä korkeampi. Kun olet saanut sykedataa ainakin kymmeneltä aamulta, pystyt vertaamaan lukemia ja suhteuttamaan niitä meneillään olevaan treenijaksoon. 

Tulkitse näin:

1. Kohonnut leposyke, molempien arvojen nousu tai arvojen eron kasvaminen kertovat ylirasituksesta. Etenkin seisontasyke on herkkä reagoimaan kehon hälytystilaan. Jätä treenit väliin tai kevennä harjoitteluasi.

2. Normaalit tai laskeneet sykearvot kertovat hyvästä palautumisesta. Jatka samaan malliin. 

Asiantuntijana urheilufysiologian asiantuntija Esa Hynynen. 

 Vinkki! Pidä fiilispäiväkirjaa. Kirjaa treenipäivän jälkeisenä aamuna harjoitusfiiliksesi ja miten koet palautuneesi asteikolla 1–5. Jos vaisu treenifiilis jatkuu yli viikon, on aika keventää treeniä tai pitää paussia.

Lue myös:

Normaalia tykytystä vai rytmihäiriö? Näin tunnistat

Teksti Johanna Lätti