Jopa heviosastolla piisaa hedelmäsokeria ja hiilareita. Avokadoja ei kannata skipata ja siihen on monta hyvää syytä.
1. Avokado on melkoinen omega-9- ja vitamiinipommi
Avokado on hedelmätiskin rasvaisin tapaus mutta saa sen anteeksi, koska sisältää tyydyttymättömiä eli pehmeitä rasvoja. Eli hyvää polttoainetta treeneihin!
Vihreässä pallerossa on myös omega-9-rasvahappoa, jolla on kolesterolia alentava vaikutus, mukavasti kaliumia ja C-, E- ja K-vitamiineja sekä B6-vitamiinia, joka auttaa pilkkomaan proteiinia. Avokadoa voi hyödyntää myös magnesiumin lähteenä, jos esimerkiksi suonenvedot ja krampit kiusaavat.
2. Myös kivi on terveellinen
Oho, jotkut syövät myös kiven! Mutta eivät sentään sellaisenaan, vaan smoothien sekaan jauhettuna. Heillä on mielessään kiven antioksidantit ja kuidut – joita saa toki vähemmilläkin hampaankatkeamisriskeillä.
3. Avokado käy ihonhoitoon
Avokadoa voi hyödyntää myös ihonhoidossa. Jos kärsit ärtyneestä ihosta ja punoituksesta, tarjoile hipiällesi omega -9-rasvahappoja ulkoisesti. Tee kasvonaamio, johon tulee puolikas avokado soseutettuna ja pari lusikallista luonnonjogurttia.
4. Avokado pitää nälkää hyvin
Iskeekö kiljuva nälkä, vaikka aamiaisesta on vain pari tuntia? Tai napostelunhinku kiusaa aina iltapäivisin? Avokadon tyydyttymätön rasva ja kuidut pitävät hyvin kylläisenä. Surauta pari palaa aamupirtelöön (tuo ihanan kermaisen koostumuksen), siivuta leivälle, ripottele salaattiin tai valmista levitettä.
Rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit imeytyvät parhaiten rasvapitoisen ruuan kanssa. Ja meillähän on tähän terveellinen ratkaisu: avokado!
5. Kivikovan avokadon kypsymistä voi edistää
Argh, kivikova avokado! Laita raaka mollukka paperipussiin omenan tai banaanin kanssa. Niistä erittyvä etyleenikaasu kypsyttää avokadon nopeammin.
6. Voit korvata rasvan avokadolla
Kermaisen pehmeä avokado on terveellinen rasvan korvike. Tee siitä levitettä leivälle muussaamalla hedelmäliha ja käytä sellaisenaan tai sekoita sitruuna- tai lime mehuun, pehmeään vuohen juustoon, rae juustoon tai maustamattomaan jogurttiin.
7. Sopii niin leivonnaisiin kuin pastaan
Avokadon maku sopii myös suklaisiin leipomuksiin. Korvaa aluksi puolet reseptin rasvamäärästä avokadososeella, ja jos maku miellyttää, lisää määrää seuraavalla kerralla.
Myös esimerkiksi pastakastikkeen kerman voi korvata oliiviöljyllä notkistetulla avokadolla. Huomioi kuitenkin, että kuumentaminen vie avokadon pehmeää makua, joten lisää se vasta loppu vaiheessa ja käytä mietoa lämpötilaa.
Lue myös:
Tätä herkkua et voi vastustaa – yhdistä ovelasti avokado ja suklaa
AVOKADON RAVINTOSISÄLTÖ
(kuorittu ja kivetön, keskikokoinen 120 g)
energiaa 238 kcal
proteiinia 3,1 g
rasvaa 23,3 g (joista tyydyttyneitä 3,2 g)
hiilihydraattia (imeytyvää) 0,9 g
kuitua 8 g
kaliumia 480 mg
magnesiumia 34,8 mg