Kehonkoostumusmittarit kertovat muun muassa kehon rasvaprosentin.

Testasimme: Näin toimivat kehonkoostumusmittarit

Kiinnostaako ko­ko­nais­val­tai­nen kuva ke­hosi koos­tu­muk­ses­ta? Ehkä kehonkoostumusmittarista on apua. Testasimme nelja laitetta.

30-vuotias nainen (160 cm/60 kg) kokeili kolmea kotikäyttöön tarkoitettua kehonkoostumusvaakaa sekä yhtä ammattikäyttöön tarkoitettua laitetta. Jokaisella laitteella tehtiin mittaus kerran. Mittaukset tehtiin samana aamuna tyhjällä vatsalla. Kaikilla laitteilla oli omat viitearvot.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Logik LBSFULL16E

Tulos:Viskeraalirasva: (ei mittaa)Rasvaprosentti: 28,1 (liikaa rasvaa: 22,6–31,6)Lihasprosentti: 35,3 (normaali: 35–44)

Plussaa:Helppokäyttöinen. Edullinen. Kivannäköinen. Käyttöopas on hyvä.

Miinusta:Paristokotelon ruuvin avaamista varten tarvittiin todella pieni ruuvimeisseli, jollaista ei entuudestaan ollut. Mittaustulokset etenivät näytöllä vähän turhan nopeasti. Ei älypuhelinsovellusta.

 

OMRON BF511 Body Composition Monitor 109 e

Tulos:Viskeraalirasva: 5 (normaali: 1–9)Rasvaprosentti: 35,1 (korkea: 33,0–38,9)Luustolihasprosentti: 27,7 (normaali: 24,3–30,3)

Plussaa:Helppokäyttöinen, vaikka aluksi mitattava joutui hieman hakemaan oikeaa asentoa. Käyttöliittymä oli erittäin yksinkertainen. Käyttöoppaassa oli hyvin tietoa. Viimeiset arvot jäävät laitteen muistiin.

Miinusta:Rasvaprosentti herätti kysymyksiä, sillä mittari näytti 33 prosenttia suurempaa lukemaa kuin ammattikäyttöön tarkoitettu laite. Ehkä mittaus olisi kannattanut toistaa. Ei älypuhelinsovellusta.

 

Tanita RD-953 189 e

Tulos:Viskeraalirasva: 3 (normaali: 1–12)Rasvaprosentti: 30 (normaali: 22–33 prosenttia)Lihasmassa: 40,45 kg (Lihasmassaan lasketaan kaikki muu paitsi rasva ja luut)

Plussaa:Älypuhelinsovellus on nykypäivää. Tätä vaakaa kelpaa pitää esillä, sillä se on todella tyylikäs. Vaaka analysoi monia asioita rasvaprosentista kehon fyysiseen ikään. Ilmoittaa painon peräti 50 gramman tarkkuudella, kun paino on alle 100 kilogrammaa. Punnitsee 200 kilogrammaan saakka.

Miinusta:Bluetooth-yhteyden kanssa oli ongelmia. Älypuhelinsovelluksesta voisi olla myös suomenkielinen versio. Käyttöopas olisi hyvä lisä, sillä esimerkiksi lihasmassan määritelmä piti tarkistaa nettisivustolta.

 

Ammattikäyttöön tarkoitettu InBody 770-laite 49 e/mittauskerta

Tulos:Viskeraalirasva: 62,7 cm² (Tulos neliösenttimetreinä keskivartalon poikkileikkauskuvasta. Suositeltava arvo on alle 100 cm².)Rasvaprosentti: 26,4 (normaali: alle 28)Lihasmassa (luustolihas): 24,5 kg (normaali)

Plussaa:Kokonaisvaltainen kuva kehon koostumuksesta. Laite oli helppokäyttöinen ja ammattilainen varmisti, että mittausasento oli kunnossa. Tulokset sai paperille, jonka takaa löytyivät ohjeet niiden tulkintaan. Tulokset käytiin yhdessä läpi asiantuntijan kanssa. Paperissa olevalla QR-koodilla voi nähdä tulosten yksityiskohtaisemman tulkinnan.

Miinusta:Paperilla olevat mittaustulokset voisivat olla vielä selkeämmät.

INBODY-MITTAUS TEHTIIN AAVA HYVINVOINTI- JA URHEILUKLINIKALLA.

Lue myös:

Onko rasva- ja lihasprosenttien mittaamisesta hyötyä?

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Fotolia Harjoittelija1