Hyppytreeni kehittää räjähtävyyttä ja tekee vahvat luut.

Räjähtävää voimaa tällä hyppytreenillä

Tehokkaat hypyt ovat herkkua kropallesi. Hypi itsellesi räjähtävyyttä ja vahvat luut.

Hypyt ovat perinteisesti olleet sähäköiden urheilijoiden ykkösharjoitteita. Lyhyet ja tehokkaat hyppysarjat opettavat lihaksesi tuottamaan voimaa todella nopeasti. Kun lisäät treeniisi tehokkaita hyppysarjoja, huomaat kehittymisen jo muutamassa viikossa. Jumpissa, pallo- tai mailapeleissä ja arkiaskareissakin toimit nopeammin ja sähäkämmin. Siitä tulee hyvä ja itsevarma fiilis.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lyhyistä sarjoista räjähtävää voimaa

Jotta hyppely kehittäisi tehokkaasti nopeutta, ketteryyttä ja räjähtävyyttä, on tärkeä pitää sarjat lyhyinä ja palautukset melko pitkinä. Näin lihaksiin ei kerry juurikaan maitohappoa, ja pystyt tekemään jokaisen toiston mahdollisimman nopeasti. Tämä voi tuntua aluksi oudolta, mutta malta mielesi ja anna lyhyiden sarjojen näyttää voimansa. Uupumukseen asti tehdyt hyppelyt eivät kehitä nopeutta ja räjähtävyyttä, vaan itse asiassa tuppaavat tekemään lihaksista laiskat.

Hypyt tuovat lisää kestävyyttä

Hyppyjen avulla saat lisää potkua kestävyystreeniin. Tutkijat havaitsivat 1990-luvulla kestävyysurheilijoiden juoksulenkkien aikojen paranevan, kun he alkoivat tehdä hyppyharjoitteita. Juoksuaskeleen ottamisessa tai vaikkapa hiihdon sauvatyönnössä kestää melko vähän aikaa. Juuri räjähtävät hypyt kehittävät kykyäsi tuottaa lyhessä ajassa mahdollisimman paljon voimaa. Näin kestävyyssuorituksesi paranee, vaikka et lisäisi varsinaisen kestävyystreenin määrää.

Luut tarvitsevat vahvistuakseen kovia tärähdyksiä. Tavallisen juoksun ajatellaan ajavan asian, mutta valitettavasti näin ei ole. Sen sijaan hypyt vahvistat takuuvarmasti luustoasi

TREENAA NÄIN

➤ Tee hyppelyt peräkkäin,  kiertoharjoituksena.

➤ Lepää liikkeiden välillä minuutti, vaikka hyppysarjat ovat lyhyitä eikä jalkojasi painaisi maitohappopolte. On tärkeää, että maltat pitää tauot, sillä muutoin treeni kehittää kestovoimaa, ei räjähtävyyttä. 

➤ Tee yhteensä 2−3 kierrosta. 

➤ Tee treeni kaksi kertaa viikossa. Voit joskus tehdä myös kaksi kierrosta ennen kevyttä kestävyystreeniä

1 Yhden jalan hypyt penkille

Aseta 20−40-senttinen  penkki tai boksi eteesi. Asetu seisomaan oikean jalan varaan ja ponnista voimalla ylös penkin päälle. Laskeudu penkille ponnistaneella jalalla. Astu rauhassa alas penkiltä. ➤ Tee liike sitten vasemmalla jalalla. ➤ Tee molemmilla jaloilla 5 toistoa.Liike vahvistaa jalan lihaksia ja valmistaa räjähtävämpään suoritukseen esimerkiksi juoksussa.

2 Punnerrushypyt

Aseta kaksi noin 10 sentti metrin korkuista koroketta vartalon sivuille. Asetu punnerrusasentoon, kädet korokkeiden päälle. Pudota kädet hallitusti alas ja pudot taudu lattialle punnerruk sen ala-asentoon.  ➤ Ponnista lattialta käsillä ylöspäin takaisin korokkeille.  ➤ Toista liike 6−8 kertaa.Liike lisää tehoja yläkroppaan. Liike on haastava ja vaatii kyvyn tehdä vähintään 15 tavallista, puhdasta punnerrustoistoa polvet maassa.

3 Pudotushypyt

Nouse korokkeen päälle ja  pudottaudu hallitusti  maahan. Ponnista sitten saman tien ylöspäin täydellä teholla ja tule  hallitusti alas maahan. ➤ Muista pitää keskivartalo todella tiukkana koko liikkeen ajan. Aloita  matalasta, 10−20 senttimetriä korkeasta  korokkeesta.  Lisää pudotus korkeutta  hieman treeni viikkojen edetessä.  Tosin yli 30−40 senttiä  korkeista korokkeista ei ole  kuntoilijalle hyötyä. Keskity  mieluummin mahdollisimman nopeaan pomppuun maasta korkean  korokkeen sijasta. ➤ Toista liike 6 kertaa. Harjoitus kehittää paitsi lihaksia myös tasapainoa. Liike on korkeus- ja pituushyppääjien suosikki.

4 Päkiähypyt

Asetu ryhdikkääseen asentoon ja nojaa käsilläsi johonkin noin lantiosi korkuiseen tasoon. ➤ Ryhdy sitten ponnistamaan ylöspäin täydellä teholla nilkkojasi ja pohkeitasi apuna käyttäen. Kuvittele, että maassa on tulisia hiiliä, jotta ponnistuskontakti maahan olisi mahdollisimman nopea. Kun opit liikkeen, voit jättää käsituen pois ja tehdä liikkeen ilman tukea. ➤ Tee 15 toistoa.

Liike vahvistaa pohjelihaksia ja nilkkoja, siksi se on juoksijoiden suosikki.

5 Korkeat saksihypyt

Ota 3−6 kilon käsi painot käteen, vie oikea jalka noin 50−60 senttiä oikean  jalan etupuolelle ja laskeudu puolikyykkyyn. ➤  Ponnista voimakkaasti ylöspäin  lähinnä oikeaa jalkaa käyttäen. Vaihda ilmassa vasen  jalka eteen ja toista liike. Tee  liike melko pystyssä asennossa, sillä  hyvin matalissa saksihypyissä jalkojen  linjaus alkaa helposti kärsiä. Myös ponnistus nopeus on suurempi tässä variaatiossa. ➤Tee 5 toistoa molemmilla jaloilla.

Liike vahvistaa  jalkojen  lihaksia. Painojen  avulla haastat lihaksiasi ja  luustoasi.

Lue myös:

Että mitäkö treenaisi? Testaa näitä kahta HIITiä

Ota uinti osaksi treenejä, lue ammattilaisen vinkit

Teksti Timo Haikarainen
Kuvat Fotolia Mika Pollari