Paikalliset rantakylät ja buddhalaiset temppelit tulevat polkupyörän selässä tutuiksi.

Pyöräilymatka Thaimaassa

Pyöräilymatka Thaimaassa yhdistää aktiiviloman ja turistireissun. Fillaristin iloiseksi yllätykseksi tiet ovat hyvässä kunnossa.

Kymmenen tunnin suoran yölennon ja Bangkokissa vietetyn päivän jälkeen kahdeksan hengen seurueemme on valmis pyöräseikkailuun. Se vie meidät kohti Thung Wua Laen -nimistä kylää Siaminlahden rannalla. Yövymme joka yö eri hotellissa, ja koska matkaa on 400 kilometriä, puolet siitä taittuu minibussin kyydissä.

Edessä on neljä päivää fillarointia, ja päivittäiset ajomatkat vaihtelevat 20 kilometristä 70:een. Reitti on suunniteltu niin, että jokaiseen pyöräilyosuuteen mahtuu mahdollisimman paljon kaunista rantaviivaa.

Suunnitelma kuulostaa houkuttelevalta, mutta jännitämme etukäteen, kestääkö kunto tai uuvuttaako tropiikin kuumuus. Pyöräopas Lucien Kirch rauhoittelee. Hänen mukaansa Thaimaan lämmössä on fyysisesti vähemmän uuvuttavaa pyöräillä 20–40 kilometriä kuin kävellä kymmenen, koska polkupyörän selässä ilmavirta viilentää oloa tehokkaasti.

Oppaamme järjestää ohjattuja pyörälomia Thaimaassa jo viidettä vuotta. Luxemburgista kotoisin oleva entinen pyöräilyn puoliammattilainen päätyi uuteen kotimaahansa thaimaalaisen vaimonsa perässä ja halusi uuden ammatin vakuutusalalla vietettyjen vuosien jälkeen.

– Nyt saan toteuttaa intohimoani päivittäin ja esitellä asiakkailleni kaunista maata. Tämä ei ole minulle pelkkä työ, vaan rakas harrastus, hän kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Thaimaa – pyöräilyn luvattumaa

Pyöräily on tehty meille helpoksi. Koko matkan ajan maasto on tasaista ja pyörätiet paremmassa kunnossa kuin useimmissa Euroopan maissa. Pienemmillä sivuteillä liikenne on vähäistä.

– Asiakkaani eivät osaa etukäteen kuvitella, miten hyvät ajo-olosuhteet täällä on. Pyöräilyn suosio on kasvanut Thaimaassa viime vuosina valtavasti, ja tämä näkyy myös teiden kunnossa.

Vaikka Thaimaan kuuluisan kaoottinen liikennekulttuuri hieman pelottaa etukäteen, jopa lyhyet moottoritieosuudet tuntuvat turvallisilta. Oppaat pitävät tiukasti ohjat käsissään ja tarvittaessa muuttavat reittiä, jottei vaaratilanteita synny.

Kuka tahansa ajotaitoinen voi ottaa osaa pyörälomalle. Oppaamme järjestämillä retkillä päivittäiset ajomatkat vaihtelevat 15 ja 120 kilometrin välillä. Käytössä ovat joko maastotai hybridipyörät, ja matka taitetaan ryhmän hitaimman ajajan mukaan. Me kaikki olemme harrastelijatasoa. Useimmilla meistä on vain vähäistä tai ei ollenkaan kokemusta matkapyöräilystä. Siitä huolimatta keskinopeutemme on reippaat 20 kilometriä tunnissa. Siinä vauhdissa pyöräily on nautinnollista mutta paikoitellen sopivan haastavaa.

Viikon aktiivilomalla ehtii neljän päivän pyöräretkelle ja sopivasti myös löhöilemään.

Päivittäiseen ohjelmaan mahtuu kiinnostavia kohteita – samalla saa hetken hengähtää.

Tuoreita hedelmiä ja kookosvettä

Pyöräilemme uneliaiden pikkukylien läpi, joissa turistit eivät tavallisesti liiku. Vaatimattomista ruokakojuista leijuvat thai-basilikan ja sitruunaruohon tuoksut. Päivän kohokohta on yhdessä nautittu lounas. Tulinen papaijasalaatti, yrteillä maustetut merenelävät ja tuore kala maistuvat. Toinen oppaamme, Tik, on ammatiltaan kokki, ja jälkiruoaksi nautimme hänen valmistamaansa sticky ricea, makeasta kookosriisistä ja mangosta valmistettua kansallisherkkua.

Ensimmäisenä päivänä etenemme matkan lyhimmän etapin eli 20 kilometriä, joka hujahtaa hetkessä. Polkupyörän selässä ilmavirta todella viilentää oloa, ja 32 asteen kuumuuden aistii vasta, kun pysähdymme napostelemaan tuoreita hedelmiä ja hörppimään kylmää kookosvettä. Urheilupaita ja pehmustetut pyöräilysortsit ovat läpimärät, mutta olo ei ole lainkaan niin väsähtänyt kuin voisi kuvitella – päinvastoin, voisimme kaikki jatkaa vielä toiset 20 kilometriä.

Pyöräily palkitaan uima-altaalla

Pyöräretken toisena päivänä puemme oppaalta saadut vihreät pyöräilypaidat ja ryhdymme tositoimiin. Vaikka pyöräily tuntuu enimmäkseen helpolta, kova vastatuuli ja satunnaiset ylämäet pistävät jalat maitohapoille. Takapuoltakin alkaa aristaa. Tasaisilla osuuksilla keskisyke on hieman alle 120, ylämäessä mittari näyttää 160. Kun aurinko paahtaa täysillä, polkeminen tuntuu vaivalloiselta. Niinä hetkinä ajatus hotellin uima-altaasta auttaa jaksamaan.

Tiukimman päivän aikana ajamme 70 kilometriä eli kolmanneksen 190 kilometrin kokonaismatkasta. Pyöräilyn lomassa vierailemme villielefanttisafarilla ja uimme luonnonkauniissa vesiputouksessa.

Oppaiden lisäksi huoltotiimiimme kuuluu kaksi apumiestä, jotka kuljettavat matkalaukut perille, huoltavat pyörät ja täyttävät vesipullot. Palvelu pelaa, joten voimme keskittyä oleelliseen eli pyöräilyyn ja kauniiden maisemien ihasteluun.

Neljäntenä pyöräilypäivänä perille pääsy tuntuu saavutukselta, sillä kaikki ryhmän jäsenet jaksoivat polkea koko reitin ja osa innostui jopa kisaamaan viimeisellä etapilla ison Buddha-kukkulan laelle. Ennen kotiinpaluuta vietämme vielä rentouttavan lomapäivän uimaaltaan äärellä, ja opettelemme Tikin johdolla valmistamaan tutuksi tulleita thai-ruokia.

Testaa myös nämä

➤ Phuketissa sijaitseva Tiger Muay Thai on kasvanut valtavaksi treenikeskukseksi, jossa voi kamppailulajien lisäksi keskittyä fitness-urheiluun. tigermuaythai.com➤ Bangkokin loman aikana ehtii kokeilla uutta trendilajia, sisäsurffausta. ➤ Thaimaassa on satoja joogakeskuksia, joista yksi suosituimmista on Blooming Lotus Yoga Koh Pha Nganin saarella. thailandyoga.net➤ Thailand Cycling Tours järjestää aktiiviharrastajille maantiepyöräajoja Bangkokista Phuketiin, joiden keskinopeus lähentelee 40 kilometriä tunnissa.

Näin pääset pyörämatkalle Thaimaahan

Polkupyörälomia järjestävät Suomessa Aventura, Helin matkat sekä Mandala Travel. Matkapaketti pitää sisällään Finnairin suorat lennot Bangkokiin, kuljetukset, opaspalvelut, majoituksen sekä ateriat. Pyörälomaan on yhdistettävissä myös rantaloma Hua Hinissä tai Koh Samuin saarella. Hinnat alkaen 2 000 e per henkilö.

Teksti Laura Iisalo
Kuvat Harjoittelija1