Esimerkiksi magnesium voi auttaa kramppeihin.

Personal trainer vastaa: Miksi krampit kiusaavat treenaajaa?

Auts, taas kramppaa! Miksi saan liikkuessa toistuvasti kramppeja pohkeisiin ja jalkapohjiin? 

Kramppiin ei voi akuutisti juurikaan vaikuttaa, sillä se johtuu lihaksen supistumista säätelevistä, refleksinomaisista toiminnoista. Krampissa lihas ei supistu ja rentoudu normaalisti, vaan väsynyt lihas viestittää keskushermostolle supistumiskäskyä kontrolloimattomasti. 

Kramppeja tulee eniten aloittelijoille. Jos kuormitusta lisätään yhtäkkiä, lihas ei ehdi sopeutua ja se ylirasittuu niin, että se alkaa treenin jälkeen tai jopa sen aikana krampata. Kunnon kohoaminen ja maltillisesti nostettu treenimäärä vähentää kramppeja, sillä lihas saa silloin rauhassa tottua harjoitteluun. 

Myös pienikin nestehukka saa lihaksen jäkittämään herkemmin. Huolehdi, että juot päivän aikana 1,5–2 litraa ja treenin aikana 0,5–1 litraa tunnissa riippuen treenin tehosta ja lämpötilasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Krampit kuriin magnesiumilla?

En tiedä, missä tilanteessa kramppisi tulevat ja liittyvätkö ne tiettyyn lajiin. Esimerkiksi puutteet tekniikan rentoudessa saattavat aiheuttaa rasitusta ja jatkuvaa jännitystä.

Tarkistuta tekniikkasi asiantuntijalla. Kevyt venyttely auttaa ehkäisemään kramppeja treenin jälkeisenä yönä. Tee pari kolme 45–60 sekunnin venytystä herkästi kramppaaville lihaksille ennen nukkumaanmenoa.

Magnesiumia ylistetään kramppien selättäjänä, mutta tutkimustieto sen tehosta ei ole kovin vakuuttavaa. Voit kuitenkin kokeilla magnesiumvalmistetta. Jos olet karsinut ruokavaliostasi hyvin paljon suolaa, voit lisätä sitä ripauksen treenijuomaasi. Jos nämä keinot eivät auta, käy lääkärissä. Kannattaa varmistaa, ettei kramppien takana ole jokin lihasten tai hermoston toimintahäiriöitä aiheuttava sairaus. 

Kysymykseen vastasi personal trainer Timo Haikarainen.

Lue myös:

Pitääkö suonenvedoista huolestua? 6 kysymystä ja vastausta

Teksti Timo Haikarainen