Vaihda maisemaa heti loman alussa, se helpottaa mielen sopeutumista muutokseen.

Parhaat vinkit rentouttavaan ja palauttavaan lomaan

Pahimmassa tapauksessa lomaan kohdistaa niin paljon odotuksia, että se aiheuttaa vain stressiä. Näin virkistyt ja palaudut lomalla oikeasti!

Palaudut, virkistyt ja nautit elämästä lomallasi, kun noudatat näitä ohjeita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Aloita loma pehmeästi

Maailma ei tule koskaan valmiiksi, älä siis huhki itseäsi näännyksiin, kun yrität saada työt tehtyä ennen lomaa.  Aloita pehmeä lasku viikkoa ennen. Pidä työpäivien pituus normaalina ja tee vain työt, jotka vaivatta ehdit. Kirjaa ylös hommat, jotka jäävät kesken.

2. Lomaile vähintään 8 päivää

Ole lomalla vähintään kahdeksan päivää putkeen. Siinä ajassa terve ihminen palautuu psyykkisesti ja olo virkoaa. Tämän jälkeen vointi pysyy tasaisesti ennallaan.

3. Vaihda maisemaa ajoissa

Vaihda maisemaa heti loman alussa, se helpottaa mielen sopeutumista muutokseen. Matkusta paikkaan, jossa voit oleilla omassa tahdissasi. Pienen poissaolon jälkeen nautit enemmän myös kotioloissa lomailusta.

Ei ole väliä, käytätkö lomasi remonttiin, kunnon kohotukseen tai reissaamiseen, pääasia että se on vapaaehtoista, nautit siitä ja se on vastapainoa arkityöllesi.

4. Suhtaudu alakuloon ymmärryksellä

On tavallista, että loman alussa iskee väsymys tai alakulo. Anna sen tulla ja salli itsellesi aikaa virkoamiseen. Muutaman päivän kuluttua kepeä lomafiilis alkaa vallata mielen. Jos koet olevasi todella väsynyt tai masentunut, eikä olo helpota loman edetessä, saatat kärsiä uupumuksesta.

5. Kuulostele saatko energiaa

Tunnistat onnistuneen palautumisen, jos reilun viikon lomailtuasi olosi on energinen ja virkeä. Ei ole väliä, käytätkö lomasi remonttiin, kunnon kohotukseen tai reissaamiseen, pääasia että se on vapaaehtoista, nautit siitä ja se on vastapainoa arkityöllesi.

Hyväksy, että loma myös loppuu aikanaan.

6. Älä torju ahdistusta

Loman lopun häämöttäessä mieleen pamahtaa usein pieni ahdistus. Se on normaalia. Ihminen alkaa luontaisesti toimia ja innostua työstä nopeastikin töihin palattuaan.

Ota lomalta mukaan jokin tuliainen arkeen, vaikkapa uusi harrastus, johon olet loman aikana tutustunut. Työpöydällä nököttävä pieni Eiffel-tornikin käy paremman puutteessa.

7. Tiedosta faktat

Oli lomasi sitten kaksi tai viisi viikkoa, sen hyöty häviää melko nopeasti. 2–4 viikon kuluttua olosi on palannut sellaiseksi kuin se oli ennen lomaa. Tästä syystä noin puolentoista viikon lomia kannattaisi pitää pitkin vuotta.

Näin kehosi palautuu loman aikana:

1. Verenpaine ja stressihormonitasot laskevat.

2. Autonomisen hermoston toiminta tasapainottuu.

3. Staattiset lihasjännitykset ja psykosomaattiset oireet vähenevät.

4. Säännölliset vuosilomat pienentävät riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

Asiantuntijoina dosentti Kirsi Ahola ja erityisasiantuntija Jussi Konttinen.

Lue myös:

Älä anna reissun sotkea treenejä – 4 vinkkiä

Viisi vinkkiä onnistuneeseen metsäretkeen

Cosmopolitanista: Joogaa, pyöräilyä ja suppailua – julkkikset kertovat parhaat kesätreenivinkkinsä

Teksti Mirja Aarnio
Kuvat Shutterstock