Koostimme juttuun terveelliset siemenet sekä vinkkejä, miten niitä kannattaa syödä ja miksi.
Chia-siemenet

Siemenissä on paljon kuitua, proteiinia, kalsiumia ja omega-rasvoja. Vähähiilarinen.
Liota siemeniä 15–60 minuuttia suhteessa 1 osa chiaa, noin 9 osaa vettä, maitoa tai mehua. Valmis hyytelö säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Kokkaa: Tee ihana chia-hillo hauduttamalla matalalla lämmöllä 280 g pakastemarjoja ja 30 ml chiansiemeniä.
Pellavan siemenet

Pellavan siemenet ovat loistava kuidun ja omega-3-rasvahappojen lähde. 30 prosenttia rasvaa, mutta suurimmaksi osaksi tyydyttymätöntä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan pellavan rasva vie mennessään enemmän rasvaa kuin siemenet sisältävät. Laihdutusruokaa?
Kokkaa: Lisää siemeniä smoothieen, mutta maltilla, ettei vatsa ärsyynny.
Kurpitsan siemenet

Magnesiumia, rautaa sekä nukahtamista edistävää ja mielialaa kohottavaa tryptofaania. Siemenissä on myös mukavasti proteiinia.
Kokkaa: Sekoita leivänmuruja ja kurpitsansiemeniä, niin saat tofulle tai broilerille terveellisen leivityksen.
Hampun siemenet

Hampun siemenissä on runsaasti proteiinia ja paljon hyviä rasvahappoja.
Voi käyttää kokonaisina, mutta liottaminen helpottaa syömistä.
Kokkaa: Tee uudenlainen pesto. sekoita tuoreen basilikan, oliiviöljyn ja parmesaanijuuston kanssa.