Siemeniä kannattaa hyödyntää niin salaateissa kuin smoothieissa.

Parhaat siemenet, joita kannattaa syödä säännöllisesti

Koostimme juttuun terveelliset siemenet sekä vinkkejä, miten niitä kannattaa syödä ja miksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Chia-siemenet

Chia-siemenissä on esimerkiksi paljon paljon kuitua ja proteiinia.

Siemenissä on paljon kuitua, proteiinia, kalsiumia ja omega-rasvoja. Vähähiilarinen.

Liota siemeniä 15–60 minuuttia suhteessa 1 osa chiaa, noin 9 osaa vettä, maitoa tai mehua. Valmis hyytelö säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Kokkaa: Tee ihana chia-hillo hauduttamalla matalalla lämmöllä 280 g pakastemarjoja ja  30 ml chiansiemeniä.

Pellavan siemenet

Pellavan siemenissä piisaa kuituja ja omega-3-rasvahappoja.

Pellavan siemenet ovat loistava kuidun ja omega-3-rasvahappojen lähde. 30 prosenttia rasvaa, mutta suurimmaksi osaksi tyydyttymätöntä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pellavan rasva vie mennessään enemmän rasvaa kuin siemenet sisältävät. Laihdutusruokaa?

Kokkaa: Lisää siemeniä smoothieen, mutta maltilla, ettei vatsa ärsyynny.

Kurpitsan siemenet

Kurpitsan siemenet voivat auttaa nukahtamaan.

Magnesiumia, rautaa sekä nukahtamista edistävää ja mielialaa kohottavaa tryptofaania. Siemenissä on myös mukavasti proteiinia.

Kokkaa: Sekoita leivänmuruja ja kurpitsansiemeniä, niin saat tofulle tai broilerille terveellisen leivityksen. 

Hampun siemenet

Hampun siemenissä on paljon protskuja!

Hampun siemenissä on runsaasti proteiinia ja paljon hyviä rasvahappoja.

Voi käyttää kokonaisina, mutta liottaminen helpottaa syömistä.

Kokkaa: Tee uudenlainen pesto. sekoita tuoreen basilikan, oliiviöljyn ja parmesaanijuuston kanssa.

Lue myös:

Suloiset raakasuklaakupposet

Teksti Anne Luhtala
Kuvat Fotolia Fokus Media