Oslo ilahduttaa aktiiviliikkujaa

Norjan pääkaupungin nähtävyyksiä on helppo tutkia kävellen. Kaupungista löytyy talvisin kivaa tekemistä ja hyvää tekeviä ruokapaikkoja.

1. Treenaa hiihtäjien tapaan Holmenkollenilla

Kun puhutaan Oslosta, ei Holmenkollenin aluetta voi sivuuttaa. Tänne kannattaa suunnata jo pelkästään huikeiden maisemien vuoksi. Talviolympialaisista tuttu Holmenkollen on eräs Oslon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Aktiivilomalaisille paikka tarjoaa upeat puitteet niin hiihtämiseen, vaeltamiseen kuin porrastreeniinkin. Alueelta lähtee lukuisia vaellusreittejä ja reitit on merkitty selkeästi. Jos haluat treenata kuten hiihtäjät ja mäkihyppääjät, kannattaa kokeilla mäkihyppytornin portaita. Jyrkät ja pitkät portaat tarjoavat haastetta kokeneellekin treenaajalle, eivätkä ne taatusti lopu kesken! Holmenkollenille pääsee keskustasta näppärästi metrolla.

2. Luistellen ydinkeskustassa

Aivan Oslon ydinkeskustassa, Kansallisteatterin kulmalla sijaitseva Spikersuppa-niminen luistinrata suorastaan kutsuu virkistämään luistelutaitoja. 10 euron luistinvuokralla saa radalla pyörähdellä vaikka koko päivän. Kansallisteatterin ja Eduskuntatalon välissä sijaitseva luistinrata on auki talvisin joka päivä marraskuun lopusta maaliskuulle. Jos mukaan sattuu omat luistimet, saa jäällä kiitää ilmaiseksi. Luistinradan laidalla on pieni kahvila, jossa voi käydä välillä lämmittelemässä ja nauttimassa kuumaa juomaa.

3. Oslo Raw – kaupungin herkullisin kahvila

Rakastatko raakakakkuja ja vegaanisia herkkuja? Oslo Raw on vajaan puolen tunnin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, mutta paikalle pääsee  kätevästi myös  raitiovaunulla. Suloisessa kahvilassa on tarjolla raakaruokaherkkuja moneen makuun. Kahvilasta voi ostaa tuliaisiksi esimerkiksi raakasuklaata ja muita terveellisiä herkkuja. Kannattaa kokeilla noin 15 euron hintaista brunssia, jolloin pääsee maistamaan useita vitriinin purtavia. Runsaaseen brunssiin sisältyy  makoisaa raakapitsaa, kaksi suussa sulavaa raakakakkupalaa, chia -vanukasta ja vapaavalintainen  kuuma juoma. 

Ullevålsveien 82, osloraw.no

4. Ota oslolaisista mittaa Tøyen puistojuoksussa

Lauantaiaamuisin järjestetään Tøyen Parkrun, viiden kilometrin juoksutapahtuma suositussa Tøyenparken-puistossa. Kello 9.30 alkava tapahtuma on ilmainen, mutta siihen täytyy rekisteröityä etukäteen tapahtuman nettisivuilla. Ilman printattua rekisteröintikoodia ei saa aikaa juoksulleen.  Lenkin jälkeen ryhmä kokoontuu läheisen Botanical Garden puiston kahvilaan ruotimaan jälkipeliä. 

parkrun.no/toyen

5. Trendikäs Grunnerlokka

Oslon ehkä trendikkäin alue on tällä hetkellä Grunnerlokka. Alueella on mukava kierrellä kävellen ja pikku putiikeissa pysähdellen. Toinen toistaan houkuttelevammat kahvilat kutsuvat viimasta sisään kupposelle. Yllättäen aika kuluu kuin siivillä, kun tarkkaillee muotitietoisia oslolaisia. Fru Hagenin halloumi-kvinoasalaatti on runsas ja herkullinen. Tuhti, noin 18 euron hintainen salaatti on jokaisen suupalan arvoinen, ja lounashetken kruunaa kahvilan kiireetön ilmapiiri.

Thorvald Meyersgate 40,  fruhagen.no

Näin sinne mennään: Suora lento Osloon kestää noin 1 tunnin ja 20 minuuttia. Lentojen hinnat sekä Finnairilla että Norwegianilla noin 100 euroa.

Tee löytöjä sportti-outletissa! Matkan ostokset voi hoitaa Norwegian Outlet Oslossa, jonne pääsee julkisilla puolessa tunnissa. Keskittymässä on yli 50 merkin outletmyymälät. Alennukset ovat aina reilut ja merkkejä on Kari Traasta Helly Hanseniin ja Peak Performanceen.

norwegianoutlet.no/oslo

Lataa Oslo Pass, jolla voi matkustaa julkisessa liikenteessä rajoituksetta. Kortilla pääsee ilmaiseksi myös muun muassa museoihin ja kävelykierrokselle.

Teksti Anu Kiiveri