9000 askelta päivässä on jo hyvä, mutta vielä korkeampi tavoite tsemppaa eteenpäin.

Onko järkeä yrittää ahmia päivään paljon askeleita?

Hissi portaiden sijaan. Pois aiemmalla bussipysäkillä. Kyllä vain, askeleita kannattaa lisätä!

Hyötyliikunta tehostaa painonhallintaa ja auttaa laihdutuksessa. Kun esimerkiksi kävelet enemmän, veren rasva-arvot ja sokeriaineenvaihdunta paranevat ja verenpaine laskee. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuinka paljon askeleita?

Toimistotyötä tekevä ja autolla liikkuva kerää päivässä 3000–5000 askelta. Tämä ei vielä auta painonhallinnassa tai kohenna terveyttä. Liian moni meistä jää tälle tasolle. Kun reippailet 9000 askelta, täytät suosituksen, mutta siihenkään ei kannata tyytyä. 

Tähtää korkealle eli 13 000 askeleeseen päivässä. Kuulostaa hurjalta, muttei ole mahdottomuus, kun ripottelet kävelypätkiä tasaisesti koko päivälle. Jos kävelet tällä hetkellä päivittäin 5000 askelta, pääset kymppitonniin tallustelemalla normiaskareiden lisäksi puolisen tuntia. Ei paha! 

Kuluuko kaloreita?

Hyötyaskeleet kuluttavat energiaa siinä missä mikä tahansa kropan liikuttaminen. Lisääntynyt energiankulutus tehostaa rasvanpolttoa, vaikka hiki ei tulisikaan. 13 000 askelta vastaa suunnilleen tunnin matalatehoista treeniä. 5000 askelta tuo noin 150–200 kalorin lisäkulutuksen. 

Jos askeleita tulee todella paljon, hyötyliikunta tepsii ihan toden teolla. Tutkimuksessa havaittiin, että 19 000 askelta päivittäin kerryttäneet ylipainoiset laihtuivat melkein kahdeksan kiloa, kun 4000 askelta ottaneet jäivät kolmeen kiloon. Laihtumisvauhti siis yli kaksinkertaistui. 

Voiko hyötyliikunnalla korvata treenin? 

Kyllä! Kestävyystreeniä voi hyvin korvata hyötyliikunnalla. Jos olet aikaisemmin käynyt jumpassa tai aamulenkillä mutta ajellut bussilla töihin, voit hyvin vaihtaa nämä treenit höytyliikuntaan. Kuittaat helposti 30 minuutin hölkän lisäämällä 5000 askelta päivääsi. Vaikutus painonpudotukseen ja kiinteytykseen on ihan sama. 

Entä jos kävely pitkästyttää?

Bussi ja hissi houkuttelevat usein enemmän kuin polut ja portaat. Mutta kokeilepa tätä: Ala ensin seurata askelmäärääsi. Hanki askelmittari – laadukkaan saa alle 50 eurolla. Pelkkä mittarin hankkiminen todennäköisesti nostaa askelmäärääsi parilla tuhannella. Ranteessa raksuttava lukema motivoi kummasti. Askeleiden keräämiseen voi suorastaan tulla himo.

Mittarin hankittuasi päätä tavoitteesi. Se voi olla aluksi vaikka 2000 askelta yli nykyisen keskivertopäiväsi. Huomaat, miten helposti pääset tähänkin: nouset vain muutamat ylimääräiset portaat ja kävelet kolme parin sadan metrin pätkää, niin siinä se! Sitten voit taas nostaa tavoitettasi. 

Voisinko harrastaa vain hyötyliikuntaa?

No se taas ei kannata. Arkiaskareet toki kuluttavat energiaa, tehostavat kiinteytystä ja painonhallintaa ja pitävät terveenä, mutta kuntoa pelkkä hyötyliikunta ei kohota tarpeeksi. Syke ei nouse riittävästi eikä kestävyys parane.

Kävellessä reidet ovat töissä maksimissaan 30 prosentin teholla, joten lihaskaan ei kasva. Tarvitset siis myös täsmäiskuja jumpissa, kuntosalilla ja lenkkipoluilla.

Lue myös:

Onko kompressiossa järkeä?

Kolme harhaluuloa kaloreista

Teksti Timo Haikarainen