Se tunne, kun saat tavoitteesi täytettyä!

Motivoi itsesi ja vie tavoite maaliin

Onko sinulla jokin tavoite, jota et meinaa millään saavuttaa? Näiden ohjeiden avulla se voi onnistua.

Tavoitteena kenties parempi kunto, painonpudotus tai edistyminen uudessa harrastuksessa? Saahan sitä haluta, mutta tällaiset tavoitteet harvoin johtavat yhtikäs mihinkään. Jos piehtaroit vuodesta toiseen vatsamakkaran kanssa tai treenimotivaatiosi on kateissa, pysähdy miettimään: mitä konkreettisesti haluat?

Mentaalivalmentaja Hannu Pirilä neuvoo aloittamaan lopputuloksesta. Kysy siis itseltäsi: mistä tiedän, että olen saavuttanut tavoitteeni?

 – Ethän taksissakaan sano, että aja minut pois täältä. Et pääse määränpäähän ilman osoitetta, Pirilä tähdentää.

Pirilä vinkkaa neljä tapaa parantaa motivaatiota tavoitteen saavuttamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Pidä itsellesi pieni haastattelu

Mitä tapahtuu, jos treenaan? Mitä tapahtuu, jos en treenaa? On yksilöllistä, kumpi motivoi enemmän: se, mitä voit saavuttaa vai mitä voit välttää. 

2. Motivoidu elokuvakuvitelmasta

On treenipäivä, ja puntaroit, kaatuako sohvalle vai lähteäkö treeneihin. Se mikä kutsuu sinua sohvalle löhöilemään ja lusikoimaan jäätelöä, on välitön mielihyvä.

Anna ”oman elämäsi elokuvan” pyöriä pidempään ja katsele, millaiseksi tulet, jos istut sohvalla joka ilta. Entä mitä tapahtuu, jos lähdet salille, juoksemaan tai pelaamaan sulkapalloa?

3. Kuule, tunne ja näe tavoitteesi

Ajattelumme tapahtuu mielikuvina sekä miellettyinä ääninä ja tunteina. Kun käytämme kaikkia aistejamme eli näemme, kuulemme ja tunnemme, aivomme ymmärtävät tavoitteen selvemmin ja ohjaavat meitä kohti määränpäätä.

Kuvittele siis mielessäsi, miltä näytät ja kuulostat, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Entä miltä kehossasi tuntuu? Ääntä voit hyödyntää esimerkiksi kuvittelemalla tilanteen, jossa ystäväsi hämmästelee, mitä olet tehnyt, kun näytät niin erilaiselta. 

4. Älä valita

Hyväksy, jos jokin menee pieleen. Mitä yhdestä väliin jääneestä jumpasta tai syödystä karkki pussista, olet edelleen matkalla kohti määränpäätä. Se, ettei ole pysynyt aikataulussa, ei tarkoita, että on epäonnistunut. Muuta aikataulua, mutta pidä tavoitteesi.

Motivointivinkit antoi mentaalivalmentaja Hannu Pirilä Flow Mentaalivalmennuksesta.

Teksti Johanna Lätti