Maaret Kallio rakastaa tarkkailla pilviä, etsiä niistä muotoja ja hahmoja.

Maaret Kallio: ”Onnen tavoittelu voi johtaa epäonneen”

Blogistaan ja Ensitreffit alttarilla -sarjasta tutuksi tullut psykoterapeutti Maaret Kallio pohtii suhdettaan onnellisuuteen, ruokaan ja liikuntaan. Hän rakastaa suklaata, laittautumista juhliin ja on ylpeä kehostaan.

Lapsena kilpailin juoksussa ja hiihdossa sekä soitin pianoa. Olin lahjakas urheilussa, mutta varhaisteininä valitsin musiikin ykköseksi. Nykyisin liikunta pitää pääni kunnossa. Se selkeyttää ajatuksia, antaa omaa aikaa ja asettaa asiat mittasuhteisiin. Juoksulenkeillä ideoin myös blogipostauksia.

Pakkomielteinen urheilu ja sen ihannointi on aivan yhtä huonoa kuin liikunnan laiminlyöminenkin. Pakkoliikunta ei ole hyvinvoinnin lisäämistä, vaan rääkkäämistä, kurittamista ja itsehyväksynnän puutetta.

Pysähdyn joogassa, jossa ihana opettaja haastaa meitä lujasti mutta viisaasti. Siellä kuuntelen, mitä kehoni ja mieleni sanovat juuri nyt. Se on hiljaista viisautta ja tehnyt hyvää myös juoksujäykälle keholleni.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suklaata ei voi vastustaa

Keittiössä olen suurpiirteinen ja teen vähän sinnepäin. Siksi meillä suositaan tavallista kotiruokaa ja mutkattomia leipomuksia. Mutakakku saattaa lipsahtaa uunista lattialle tai mustikkapiirakasta tulee mustapiiras. 

En voi vastustaa suklaata. En välitä terveellisemmästä tummasta versiosta vaan vanhasta kunnon maitosuklaasta. Suklaan terveellisyys tulee sen nautinnollisuudesta. Suklaa kuuluu jokaiseen päivääni.

Kun järjestän kekkerit, tarjoan kuohuvaa. Lasten läsnäollessa olen nihkeä alkoholin suhteen, koska liian moni kärsii vanhempien alkoholinkäytöstä. Mutta kun lapset ovat hoidossa ja äiti vapaalla, en totisesti kieltäydy kuohujuomasta!

Ihana laittautua juhliin

Vaatekaappini täyttyy valkoisesta, beigestä ja harmaasta. Mukavuudesta en tingi, mutten mielelläni kauneudestakaan. 

Ulkonäön merkityksestä ei saisi paheksua – siitä täytyy saada välittää ilman että leimautuu tyhmäksi tai pinnalliseksi. On merkittävä hyvinvoinnin lähde, että näkee itsessään ja muissa kauneutta. 

Arkisin olen mieluiten mekossa tai pillifarkuissa, mutta juhliin on ihana laittautua. Prinsessaleikit eivät jääneet lapsuuteen, vaan olen edelleen harakka, joka rakastaa kiiltävää ja kimaltavaa.

Maaret Kallio on opetellut kertomaan peloistaan, koska se helpottaa oloa.

Hyvä elämä on riittävän onnellista

Vanhemmiltani opin tavallisen perusruuan merkityksen. Meillä ruoka tehtiin viiliä myöten itse – jo taloudellisistakin syistä. Kiitollisin olen perheestäni ja pitkästä parisuhteestani. Toivon, että lapseni eivät tule aikuisina luoksemme velvollisuudesta vaan siksi, että he viihtyvät kanssamme.

Jännitän paljon, mutta se ei estä tekemästä asioita: jännityksen kanssa voi tulla toimeen. Olen opetellut kertomaan jännityksestäni ja peloistani, se helpottaa oloa, kuten myös hengitykseen keskittyminen.  

Olen ylpeä kehostani, joka on palvellut minua hyvin – kantanut kaksi lasta, selvinnyt vakavasta sairaudesta ja kestänyt kolme polvileikkausta. 

Onnen tavoittelu voi johtaa epäonneen. Onnellisuus on ymmärretty väärin, siksi vieroksun koko sanaa. Hyvä elämä on riittävän onnellista, muttei alati ihanaa. Ei ole olemassa aitoa ihmissuhdetta, jossa ei välillä tekisi myös kipeää.

Teksti Antti Aro
Kuvat Kirsi-Marja Savola