Lukijasta tuntuu, että housut mene jalkaan treenin jälkeen.

Lihakset turpoavat treenin jälkeen – Mikä neuvoksi?

Fitin lukijaa huolettaa kuntosalin jälkeinen turvotus. Personal trainer kertoo, mistä on kyse.

Mikä neuvoksi? Mistä johtuu turvotuksen tunne lihaksissa? Oloni on kuin Michelinukolla. Treenaan salilla pari kertaa viikossa, käyn lenkillä ja jumpissa toiset pari kertaa. Välillä tuntuu, etteivät farkut mahdu jalkaan ja paidan hihojakin kiristää. Tunne on ahdistava, ihan kuin en mahtuisi itseeni.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Personal trainer Timo Haikarainen vastaa:

Todennäköisesti kyse on normaalista, punttitreenin aiheuttamasta ”pumpista”.  Kun harjoittelet kuntosalilla, lihakseen tulee pieniä vaurioita ja lievä tulehdustila, joka kerää nestettä. Näin lihaksen pinta-ala saattaa kasvaa jopa toistakymmentä prosenttia. Tämä jatkuu jopa pari päivää, tosin lievempänä.

Pidemmällä aikavälillä harjoittelu kasvattaa lihassoluja ja lihasten hiilihydraattivarastoja, jolloin pinta-ala ja nesteen määrä kasvavat edelleen. Nämä vaikutukset ovat normaaleja ja kuuluvat kehittävään treeniin.

Jos tämä ”turvotus” kuitenkin ahdistaa sinua, on kaksi vaihtoehtoa. 

1. Lopeta voimaharjoittelu. Tee kestävyystreeniä normaalisti ja kevyttä lihaskuntoharjoittelua kerran pari viikossa. Voi olla, että olet poikkeuksellisen lahjakas lihasmassan kasvun suhteen ja melko vähäinenkin treenimäärä kasvattaa lihaksiasi enemmän kuin haluaisit.

2. Jos rasvaprosenttisi ei ole jo alhainen, polta kehosi rasvaa ruokavalion avulla. Tämä pienentää raajojen ympärysmittaa, vaikka harjoittelisit kovaa.

Lue myös:

Miksi hengästyn portaissa, vaikka olen hyväkuntoinen?

Teksti Fit-toimitus