Jenny Lehtinen tunnetaan ohjelmastaan Jenny +.

Jenny Lehtinen: On surullista, että kotiruokaa demonisoidaan

Vaakakapinan johtaja Jenny Lehtinen, 39, ei usko laihduttamiseen tuovan onnelista elämää

Mainos alkaa
Mainos päättyy

VÄITE: IHMISEN ARVO ON SIDOKSISSA PAINOON.

Näin ei missään nimessä pitäisi olla, mutta totuus on, että elämme hirvittävän ulkonäkökeskeisessä maailmassa. Esimerkiksi ihmisen ammattitaito rinnastetaan ulkonäköön. Eihän painolla ole mitään merkitystä sen kanssa, onko joku vaikka hyvä koodari!

VÄITE: LAIHTUMINEN TEKEE ONNELLISEKSI .

Massiivisesti laihtunutta ihmistä pidetään onnistujana, mutta toivoisin, että ihmisillä olisi toisenlaisia arvoja. Ymmärrän, että lihavuus altistaa syrjinnälle. Jos ihmisellä on esimerkiksi ahdistusta ja tunnesyömistä ylipainon takana, ongelmat eivät katoa painonpudotuksella. En usko mielikuvaan ”laihdu, niin saat onnellisen elämän”, vaan kehottaisin rakentamaan onnellisen elämän.

VÄITE: SYÖMISESTÄ ON TEHTY LIIAN MONIMUTKAISTA.

Täysin samaa mieltä. On surullista, että kotiruokaa demonisoidaan. Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmässä on ihmisiä, joiden päähän on iskostettu, että perusruoka on huono asia. He ajattelevat, että hyvät ihmiset syövät kanaa ja parsaa, mutta koska he eivät pysty siihen, heidän on parempi syödä sipsejä kuin kotiruokaa.

VÄITE: LIIKUNNAN ON TUOTETTAVA ILOA.

Toivoisin, että jokainen löytäisi liikuntamuotoja, joista saisi iloa. Valitettavasti monelle on opetettu, että liikunnan pitää olla tehokasta. Harrastan monenlaista liikuntaa. En pidä kaikesta liikunnasta niin paljon, mutta motivoidakseni itseni esimerkiksi salille minulle riittää, että tiedän salitreenin tekevän hyvää.

VÄITE: SYÖMISHÄIRIÖIHIN ON TARJOLLA RIITTÄVÄSTI APUA.

Mielestäni ei ole. Esimerkiksi anoreksiaan liitetään edelleen alipainoisuus. Tästä syystä voimakkaasti ylipainoinen ihminen, joka laihtuu anoreksian takia kymmeniä kiloja, ei saa apua eikä oikeaa diagnoosia. Elämme ajassa, joka tukee kaikin tavoin sitä, että ihmisten syöminen häiriintyisi. Todella monella on häiriintyneitä syömismalleja, ja syömiseen liittyy paljon ahdistusta ja sääntöjä.

Teksti Maiju Karhunen