Treenin jälkeen iskee armoton nälkä. Kunnon eväät pelastavat.

Iskeekö treenin jälkeen armoton nälkä ja roskaruuan himo? Toimi näin!

Tehokkaan treenin jälkeen saattaa tulla melkoinen nälkä. Tilanteessa sortuu helposti roskakuuan äärelle tai ahmimaan jääkaapista vähän liikaakin ruokaa. Ehkäise ongelma näin.

Tiukka punttitreeni tai rivakka jumppatunti tehty. Nälkä ei kurni vielä pukuhuoneessa, mutta kotona voisit ahtaa kitusiisi kaiken, mitä kaapista löytyy.

Kuulostaako tutulta? Lue, miten suitsit treenin jälkeisen sudennälän fiksusti ja terveellisesti. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Pakkaa evästä kassiin

Kun treenaat, verenkierto siirtyy ruuansulatuselimistöstä lihaksiin, mikä tarkoittaa ruuansulatuksen hidastumista. Jotta kroppa saisi tästä huolimatta tärkeät ravintoaineensa, treenin jälkeisten eväiden pitää olla helposti sulavia. Samalla vältyt ähkyltä.

TEE NÄIN:

– Ota heti treenin päätyttyä pieni välipala tai palautusjuoma, vaikkei maistuisikaan. Ihanteellisimmassa haukkapalassa on sekä hiilareita että proteiinia. Kuitua ja rasvaa ei kannata tähän ateriaan sulloa, sillä ne hidastavat ruuan sulamista ja imeytymistä.

– Jos käytät superfoodeja, niitä kannattaa lisätä palautusjuoman joukkoon. Ravintoaineet tulevat nyt helposti elimistön hyödynnettäviksi.

– Syö tavallinen ateria kotiin päästyäsi.

2. Panosta laatuun

Ei määrä vaan laatu. Treenasit kuin eläin aamun crossfitissä, joten lounaalla tilasit ranskalaisia kasvisten sijaan?

Kun nälkä on kova ja treenit tehtynä, monesti tuntuu, että ansaitsee vähän herkuttelua. Vaara siihen, että imuroit enemmän kaloreita kuin olet kuluttanut, on kuitenkin suuri.

TEE NÄIN:

– Jos haluat hemmotella itseäsi ruualla, satsaa laatuun, älä määrään. Vaihda tavallinen jauheliha sisäfileeseen tai riistaan, natustele jälkiruuaksi pala raakasuklaata maitosuklaan sijaan tai hae lähileipomosta rapsakka artesaanileipä.

3. Älä unohda hiilareita

Valitse lautasellesi vain hyviä hiilihydraatteja. Matalaglykeemisen indeksin hiilarit, kuten viljatuotteet, imeytyvät ja nostavat verensokeria hitaasti ja pitävät kylläisenä pitkään. Ne ovat myös kuitupitoisempia ja ravinteikkaampia kuin valkaistut viljat.

TEE NÄIN:

– Suosi täysjyväviljaa. Hiilihydraattien lähteeksi sopivat myös bataatti ja juurekset sekä täysjyväriisi, kvinoa ja muut gluteenittomat siemenviljat.

4. Juo vettä ja muista suola

Kova nälkä ja tekee mieli suolaista? Rankan treenin aikana hien mukana poistuu runsaasti myös suoloja, joiden puutos voi saada kouran hamuamaan suolapähkinöitä.

TEE NÄIN:

– Suolanhimo pysyy treenin jälkeen kurissa, kun muistat juoda riittävästi niin ennen treeniä, sen aikana kuin jälkeenkin.

– Jos hikoilet kuin vesiputous, ripauta treenipulloon hieman laadukasta suolaa. Myös kookosvesi on loistava idea.

Lue myös:

Mitä on puhdas ruoka?

Syö näin ennen treenejä

Bettina Gräsbeck: Provosoiva puhe viljasta ja maidosta ärsyttää

Teksti Hanna Skyttä