Treenivaatteet pysyvät parhaiten raikkaina, kun ne pesee ohjeen mukaan.

Haisevatko treenivaatteesi pahalta? Saatat sortua johonkin näistä virheistä

Haju pinttyy helposti treenivaatteisiin. Tarkista, että et edesauta ongelmaa sortumalla johonkin seuraavista virheistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Et pese treenivaatteita tarpeeksi usein

Lika on ykköspahis. Se tukkii treenivaatteen kuidut, jolloin tekninen materiaali ei enää hengitä ja jumppakerrasto alkaa haista junnujen pukukopilta. Treenivaatteet kannattaa pestä jokaisen käytön jälkeen. Jos se ei ole mahdollista, toiseksi paras vaihtoehto on huuhdella vaatteet vedellä, joka irrottaa tuoreen hien. Ihosta irtoava rasva vaatii kuitenkin järeämpiä aseita.

2. Käytät huuhteluainetta

Huuhteluaine ei kuulu sporttitopin kanssa samaan koneeseen. Samoin kuin lika, huuhteluaine tukkii teknisen vaatteen kuidut ja estää kosteudensiirron iholta.

3. Käytät vääränlaista pesuainetta

Väärä pesuaine saattaa koitua teknisten pöksyjen kohtaloksi. Tiivis, jauhemainen pesuaine ei aina ehdi täysin liueta veteen ja saattaa jäädä vaatteen pinnalle. Vaikutus on sama kuin lialla ja huuhteluaineella

4. Skippaat treenivaatteen pesuohjeet

Pesuohjelappusen sivuuttaminen on rike. Lähtökohtaisesti kannattaa noudattaa ohjetta ja pestä oikeassa lämpötilassa ja hellävaraisella ohjelmalla, jos näin neuvotaan. Liian kuuma vesi voi pilata treenivaatteen. Toisaalta superhikisistä vaatteista pinttynyt haju ei välttämättä lähde viileässä vedessä. Jos vaate on hajunsa puolesta roskiskamaa, anna sille vielä mahdollisuus 60 asteessa.

5. Käytät kuivausrumpua harkitsematta

Kuivausrummun kuivuus ei tee hyvää tekniselle kuidulle. Toisaalta monelle goretex-vaatteelle kuivausrumpu on juuri oikea kuivattelupaikka, sillä lämpökäsittely yhdessä oikean aineen kanssa elvyttää kosteutta hylkivän kalvon. Tarkista rummun käyttö pesuohjeesta.

Asiantuntijana Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa

Lue myös:

Pelkäätkö, että hiki haisee? Faktoja hiestä ja vinkit oikean dödön valintaan

Salivaatteiden parhaat juuri nyt

Tiesitkö

Belgialaistutkimuksen mukaan treeneissä käytetyt polyesterivaatteet haisevat karmeammilta kuin puuvillaverrokkinsa. Olisiko vanha mainospaita sittenkin parempi treenikaveri kuin uusi tekninen slimfit?

Kokeile näitä!

– Jos pesukoneessa on oma ohjelmansa urheiluvaatteille, myllytä aina sitä. Ohjelma saattaa esimerkiksi käyttää enemmän huuhteluvettä ja sopuisampaa lämpötilaa. Treenivaatteille on myös omia pesuaineita. Sporttisen pesuaineen valitsemalla voit olla varma, että aine on nestemäinen eikä sisällä valkaisuainetta.  

Teksti Miia Vähähyyppä