Bloggaaja Vilma P: ”En pode huonoa omaatuntoa kakunpalasta”

Hyvinvointibloggaaja ja malli Vilma Peltonen, 26, laski nuorempana kaloreita, mutta ottaa nyt rennommin. Terveellisen ruokavalion vastapainoksi voi välillä herkutella.

”En suunnittele syömisiäni vaan syön fiiliksen mukaan. Jos haluan lasillisen viiniä, voin juoda lasillisen viiniä. Todennäköisempää kuitenkin on, että minun tekee mieli vihersmoothieta.

Intuitiivinen syöminen sopii niille, jotka ovat tottuneet syömään terveellisesti. Kun syö ravinteikasta, herkullista ruokaa, elimistö kertoo, kuinka paljon ja mitä se tarvitsee.

Itse syön joinakin päivinä viidesti, joinakin kolmesti. Jos syön palan kakkua, en pode huonoa omaatuntoa, koska tiedän, että jossain vaiheessa minun tekee taas mieli jotakin raikasta ja vihreää.

Sokerikoukussa oleville intuitiivinen syöminen ei välttämättä sovi: jos on tottunut syömään sokeria, sitä myös tekee mieli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei tiukkoja sääntöä

Laskin nuorempana mallintyöni vuoksi kaloreita ja yritin rajoittaa herkkujen syömisen karkkipäivään. Syntyi itseään ruokkiva noidankehä: Jos söin karkkia, ajattelin, että päivä on pilattu ja on ihan sama, vaikka söisin lisää. Siitä tuli morkkis, jota yritin paikata seuraavana päivänä pelkillä smoothieilla.

Jossain vaiheessa matkusteleminen sai minut havahtumaan siihen, etten tarvitse tiukkoja sääntöjä. Rakastan erilaisten ruokien maistelemista, ja matkoilla huomasin, että vaikka söin tiramisua, risottoa tai italialaista jäätelöä, ei kropalleni tapahtunut mitään ja voin hyvin.

Bloggaaja Vilma P kertoo, että säännöt voi heittää roskiin, jos kerran on omaksunut terveelliset elämäntavat.

Herkuttelu passaa matkoilla

Monien silmissä ruokavalioni saattaa näyttää tiukalta. Suosin puhtaita, vähän käsiteltyjä ja laadukkaita raaka-aineita. Olen niin tottunut laittamaan gluteenitonta ja maidotonta ruokaa, etten osaa kaivata muuta. Jos minun pitää valita hampurilaisen tai salaatin väliltä, minun tekee aina mieli salaattia. Toisaalta matkoilla haluan nautiskella. Jos ruoka on makuelämys, sen ei tarvitse olla terveellistä.

Kun on kerran omaksunut terveelliset elämäntavat, säännöt voi heittää roskiin. Silloin syöminen ei mene ortoreksian puolelle. Jos ei ole ammattiurheilija, miksi pitäisi punnita kananpaloja ja yrittää mahtua mallimittoihin tai fitnessmuottiin?

On vapauttavaa, kun ajatukset eivät pyöri ruuan ympärillä. Ruuan ei kuulu rajoittaa elämää.”

Lue myös:

Bloggaaja Petra Korpi: ”Hyvinvointi ei synny viherpirtelöistä”

Nyrkkeilijä Eva Wahlström: ”Haluaisin olla pyöreämpi”

Teksti Teksti Heini Maksimainen Kuva Fabian Björk
Kuvat Fabian Björk