Kuntoilulaitteet kotiin: Rahoitusvaihtoehtojen vertailu

Kuntosalilla käyminen kuuluu monen meistä rutiiniin, mutta yhtä lailla monet meistä ovat pohtineet, millaista olisi, jos kuntosali olisi kotona. Kotisalihan ei estä silloin tällöin käymistä myös julkisella kuntosalilla. Parit käsipainot, muutama alusta ja jumppapallo eivät mahdottomia maksa, mutta mikäli haluat kotiisi täysin varustellun ja modernin kuntosalin, tarvitset paljon muutakin. 

Kunnolliset, parhaat mahdolliset kuntoilulaitteet  esim. Panattan valmistamat, ovat kuitenkin suuri investointi ja laitteiden rahoittaminen ei ole aivan yksinkertaista. Rahoitus on kuitenkin mahdollista järjestää, mutta se vaatii suunnittelua ja analysointia.  Tässä artikkelissa pyrimme auttamaan unelmiesi kotikuntosalin rahoittamisen suhteen ja esittelemme erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja sivustoja kuten Laina – palvelun, huipputason kuntoilulaitteiden hankkimiseen.

Ennen rahoituksen miettimistä tulee rakentaa budjetti

Useimmilla kuntosalilla käyvillä ei ole aavistustakaan siitä, mitä mikäkin kuntosalin laite tai väline maksaa. Vaikka tietoa olisikin, on budjetin rakentaminen ensimmäinen askel. Kotikuntosalin budjettia rakentaessa on hyvä muistaa, etteivät hyvinkään varustellut kuntosalit sisällä kaikkia mahdollisia laitteita, joten omaakin budjettia rakentaessa voi hyvin tehdä joitakin kompromisseja. 

Budjetin rakentamisen voi tehdä esimerkiksi niin, että valitsee ensin kaikki välineet ja laitteet, jotka kotikuntosaliinsa haluaa, selvittää niiden hinnat ja alkaa sitten karsimaan budjettia kohti unelmahintaa. Karsiminen ei kaikkien välineiden tai laitteiden kohdalla tarkoita kokonaan niiden poistamista, vaan myös kuntoiluvälineissä käytetyt välineet ovat huokeampia, kuin tuliterät. Kun olet päässyt budjetin rakentamisessa tavoitteeseesi, on aika miettiä rahoitusta.

Omat säästöt ja säästäminen

Ilmiselvin tapa rahoittaa kuntoilulaitteet kotiin on tietenkin omien säästöjen käyttö. Monet meistä ovat jo vuosien ajan siirtäneet palkasta ja muista tuloista osan säästötilille ja unelmien kotikuntosali saattaa olla juuri sopiva kohde säästötilin tyhjentämiseen. Mikäpä olisi parempaa, kuin sijoitus omaan hyvinvointiin ja terveyteen? Mikäli säästöjä ei ole vielä tarpeeksi, ei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä.

Säästämisen huono puoli on tietenkin hitaus. Pahimmillaan kuluu paljon aikaa, ennen kuin varoja on kerätty riittävästi ja koko säästämisajan täytyy tietenkin tulla toimeen ilman kuntoilulaitteita kotona. Säästäminen on hyvä tapa osana rahoitusta, mutta mikäli joutuu aivan nollasta lähtemään, kestää tällä rahoitustavalla todella kauan, ennen kuin on mahdollisuus hankkia huipputason kuntoilulaitteet kotiin.

Kuntolaitteiden rahoitus osamaksulla

Osamaksu on nykyään suosittu tapa rahoittaa suuria hankintoja. Myös arvokkaita kuntolaitteita on mahdollista ostaa osamaksulla, jolloin ostaja saa laitteet käyttöönsä heti, mutta sitoutuu maksamaan kuukausittain sovitun erän. Osamaksujärjestelmässä varjopuolena ovat kustannukset, sillä todellinen maksettava määrä on usein melko selvästikin enemmän, kuin kuntolaitteiden hinta olisi kertamaksulla. Kokonaishinta esimerkiksi kolmen vuoden maksuajalla kohoaa jopa kolmanneksen suuremmaksi. 

Osamaksu on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto rahoitukseen, mikäli tulot ovat säännölliset ja osamaksueristä pystyy selviytymään niin, etteivät ne vaikuta negatiivisesti muuhun elämään. Osamaksusopimusta ei voi tehdä, mikäli ostajalla on luottohäiriömerkintä rekisterissä.

Omaisuuden tai osakkeiden myyminen

Joskus täytyy luopua yhdestä asiasta, että voi hankkia toisen asian. Rahan arvoinen omaisuus, kuten auto, vene tai jokin arvokas kokoelma, voivat tuottaa hyvinkin suuren rahapotin myyntitilanteessa. Jos kakkosauto tai vene on enimmäkseen poissa käytöstä ja kuntosalivälineisiin tarvitaan rahoitusta, voi tarpeettomaksi käyneestä mutta arvokkaasta kulkuneuvosta luopuminen olla ratkaisu ongelmaan.

Mikäli sinulla on osakkeita salkussasi voi myös siinä olla ratkaisu unelmiesi kuntolaitteiston rahoittamiseen. Monet kasvattavat osakesalkkuaan säästäväisesti, mutta viime kädessä siinäkin tavoitteena on jossain vaiheessa osakesalkun muuttaminen rahaksi. Jos uudet kuntosalilaitteet ovat unelmasi, ei osakkeille välttämättä parempaa käyttötarkoitusta löydy.

Monet ovat perineet metsää tai osuuksia yhtiöistä, joilla ei itse varsinaisesti mitään tee ja muissa kyseistä metsää tai yhtiötä omistavissa tahoissa saattaa hyvinkin löytyä halukkuutta lunastaa osuus pois. 

Luottokortin käyttäminen

Luottokortti on helppo ja vaivaton tapa rahoittaa suuria hankintoja, mikäli luottoraja on riittävän korkealla. Luottokortteja tarjoavat useimmat pankit ihmisille, joilla on säännölliset tulot, luottoa maksetaan takaisin kuukausittain ja monissa pankeissa on myös mahdollista saada sopimukseen lyhennysvapaita tai maksuvapaita kuukausia 1-2 vuodessa. Luoton korot ovat kohtuulliset, eikä luotonhakijan tarvitse selvittää sitä, mihin hän rahoja haluaa sijoittaa.

Kuntolaitteiden rahoittaminen luotolla voi olla hyvä ratkaisu, mutta luottoa ei välttämättä joko ole enää jäljellä tai luottoraja on alunperinkin liian alhainen kattamaan hankittavien kuntoilulaitteiden hinnan.

Kulutusluotto

Kulutusluotolla tarkoitetaan lainaa, joka menee tavalliseen kulutukseen. Tähän kategoriaan kuuluu myös kuntoilulaitteiden hankkiminen. Kulusluoton hakeminen on nykypäivänä äärimmäisen helppoa. Lainaa voi hakea suoraan netistä ilman erillistä ajanvarausta vanhaan malliin. Netin lainasivustot kuten Nopea Laina – palvelu antavat mahdollisuuden hakea yhdellä hakemuksella tarjouksen useilta eri lainapalveluilta, joka helpottaa ja nopeuttaa myös vertailua. 

Eri lainapalveluiden hinnat ja ehdot vaihtelevat huomattavasti, joten vertailua ei kannata missään tapauksessa jättää väliin. Lainan yleisiin ehtoihin kuuluvat hakijan riittävä ikä, joka vaihtelee hieman lainapalvelusta riippuen, mutta on aina vähintään 18, säännölliset tulot esimerkiksi töistä, sekä nuhteeton luottorekisteri. Lainapalveluiden toisistaan eroavat ehdot liittyvät korkoihin, pienimpään ja suurimpaan laina-aikaan, minimi- ja maksimilainasummaan ja mahdollisiin käsittelymaksuihin.

Joustoluotto

Joustoluotto on erinomainen rahoitusvaihtoehto tilanteessa, jossa et ole täysin varma siitä, kuinka paljon lainaa tarvitset. Joustoluoton erona kulutusluottoon on, että koko summaa ei tarvitse nostaa kerralla ja kuluja maksetaan vain nostetusta osasta. Näin ollen joustoluoton ylärajan voi määritellä selvästikin ennakoimaansa lainantarvetta korkeammaksi. Varjopuolena tässä laina vaihtoehdossa kulutusluottoon nähden on yleensä korkeampi korkoprosentti ja myös mahdollisista lisänostoista seuraavat käsittelykulut.

Joustoluotto on kuitenkin erittäin hyvä vaihtoehto, mikäli ajattelet täydentää kuntoilulaitevalikoimaasi myöhemmässä vaiheessa.