Hattara piristää kesän arkea ja juhlaa. Värikkään herkun sokeripitoisuus yllättää.

Hattaraan asema kesäpäivien klassikkoherkkuna tuntuu kestävän vuodesta toiseen. Herkuttelu kruunaa kesäjuhlat tai huvipuistopäivän, ja erityisesti lapset rakastavat makeaa ja tahmeaa herkkua.

Hattaran makeuden vuoksi voi tuntua luontevalta olettaa sen sokeripitoisuuden olevan erittäin korkea. Myös herkun tahmea rakenne antaisi ymmärtää sen olevan epäterveellinen ja näin soveltumaton terveelliseen ruokavalioon. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa.

Hattaran sokeripitoisuus on yllättävän vähäinen

Mutta kuinka hattaraa käytännössä valmistetaan ja mistä? Entä sopiiko hattara terveelliseen ruokavalioon? Herkun valmistus onnistuu myös kotikonstein, jos sitä varten on hankittu kunnollinen hattarakone. Tekemällä hattarasi itse, voit pitää huolen siitä, että siitä tulee mahdollisimman terveellistä.

Hattaran epäterveellisintä ainesosaa, sokeria, on hämmästyttävän pieni määrä. Valmiissa hattarassa sokeria on vain 1-2 prosenttia. Näin ollen yksi suuri hattara saattaa sisältää vain ruokalusikallisen verran sokeria, mikä tuntuu herkun makeuden takia huomattavan pieneltä määrältä. Tämä on esimerkiksi vähemmän kuin tavallisessa pienessä limsapullossa. Hattaraan ei myöskään lisätä makeutusaineita tai muita epäterveellisiä lisukkeita, toisin kuin moniin muihin sokeriherkkuihin. Siksi hattaran syöminen herkkupäivänä esimerkiksi makeisten sijaan voikin olla yksi yllättävä keino vähentää herkuttelun haittoja.

Sokerin terveysvaikutuksia hattarassa ei kuitenkaan pidä vähätellä, eikä hattarallakaan pidä herkutella milloin tahansa. Sen syöminen onkin parempi jättää juuri juhlien ja muiden herkkupäivien yhteyteen. Niinpä on kohtuullista sanoa, että hattara ei ole terveellistä, mutta se ei ole ollenkaan niin epäterveellistä kuin voisi kuvitella.

Mistä ja miten hattara valmistetaan?

Jos hattara ei sitten koostu vain sokerista, niin mistä sitten? Vastaus kysymykseen on kenties yhtä yllättävä, kuin hattaran sokeripitoisuuden vähäisyyskin. Hattara koostuu lähes kokonaan ilmasta, ja valmiin hattaran ilmapitoisuus voi nousta jopa 99 prosenttiin. Perinteisen vaaleanpunaiseen hattaraan ei edes lisätä mitään väri-, maku- tai muita lisäaineita. Klassisen värityksensä se saa samasta sokerilusikallisesta kuin makean makunsakin. Hattarasokerissa on nimittäin valmiiksi erittäin pieni määrä väriainetta. Kun sokeri lämpenee, väriaine tulee näkyviin ja värittää hattaran vaaleanpunaiseksi.

Hattaraa valmistaessa voi kuitenkin myös käyttää luovuutta, ja höttöisestä herkusta saakin persoonallisen sekä yllätyksellisen pienellä vaivalla. Esimerkiksi vaihtamalla perinteisen vaaleanpunaisen hattarasokerin eri väriseen, koko hattaran väri muuttuu. Lisäksi makuainetta lisäämällä hattaran perinteisen maun lisäksi herkun voi valmistaa vaikkapa mansikan tai suklaan makuisena.

Entä miten hattaran valmistus käytännössä onnistuu? Hattaran valmistusprosessi on melkein yhtä yksinkertainen, kuin sen koostumus. Hattaraa valmistettaessa hattarakoneen pieneen kulhoon kaadetaan sokeria, joka kuumennetaan peräti 160 asteeseen. Pienestä astiasta sula sokeri valutetaan suurempaan astiaan, jossa se jäähtyy ja saa pilvimäisen rakenteensa. Jäähtynyt sokeri on helppo kääriä esimerkiksi tikun ympärille.

Vaikka nykyisin hattaraa valmistetaan moderneilla koneilla, sen historia ulottuu kuitenkin satojen vuosien taakse. Nykyisen kaltaista hattaraa on valmistettu jo 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa, ja samankaltaista sokeriherkkua syötiin jo keskiajan Italiassa.

Kaupallinen yhteistyö expondo