Valitse treenivaatteet lajin mukaan

Vaatteilla ei treenta, mutta totuus on, että liikkuminen sujuu paremmin, kun vaate tuntuu mukavalta ja on lähes huomaamaton.

Jos tapanasi on vetää lyhyitä, 30 minuutin pikatreenejä, ei vaatevalinnoillasi ole kovin suurta väliä. Mutta mitä pidempään suoritus kestää, sen tärkeämmiksi valinnat muodostuvat. Kun trikoot hiertävät tai paidan olkaimet hankaavat, on tunne tietysti epämiellyttävä. Pahinta kuitenkin on, jos huonosti istuva vaate aiheuttaa hiertymiä.

Ei siis ole turhaa pohtia asiaa ja paneutua huolellisesti tuotteisiin. Kun otat aikaa treenivaateostoksille, vältyt todennäköisesti hutihankinnoilta. Pelkän trendivärin tai kivan näköisen leikkauksen vuoksi ei kannata korttia vinguttaa.

Treenivaatteen pitää istua

Etene käytännöllisyys edellä ja pohdi millaisissa olosuhteissa liikut: Tarvitsetko tuulelta ja vedeltä suojaavia vaatteita? Pitäisikö vaatteessa olla näkyvyyden vuoksi heijastimet? Tuleeko sisäliikuntatunneilla pitkähihaisessa paidassa kuuma? Kyykisteletkö salilla niin, että liian ohuet trikoot paljastavat alusvaatteet? Kannatko mukanasi avaimia tai puhelinta, jolloin tarvitaan taskuja?

Vaatteen pitää ennen kaikkea istua ja joustaa liikkumisen mukaan. Kokeile ennen ostopäätöstä vaatetta; se mikä sopii kaverille, ei välttämättä sovi sinulle. Kehot ovat aina erilaisia, ja vaikka treenivaatteet ovatkin usein joustavia, ei mitoitus ehkä kuitenkaan ole paras mahdollinen.

Sovittaessasi uutta vaatetta, tee mahdollisuuksien mukaan perusliikkeitä, jotta huomaat valahtavatko housut hypätessä tai nouseeko paita liian korkealle kurottaessasi käsiä maahan.

Vilkaise materiaalilappua – urheiluvaatteissa tekniset kankaat ovat parhaita. Ne ovat napakoita ja suunniteltu niin, että ne luovuttavat kosteutta sekä kuivuvat nopeasti. Jos hikoilet runsaasti, verkkomateriaalit ovat oiva lisä. Ne päästävät tehokkaasti lämpöä, eikä kangas takerru ihoon inhottavasti.

Lue myös:

Näin löydät omille rinnoille sopivat urheiluliivit

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat iStock