Ultrajuoksija Noora Honkala: ”Vuorokauden juoksu vaatii henkistä kanttia”

Ultrajuoksija Noora Honkalan, 26, kropan on kestettävä kilometrejä, kipua ja pahaa oloa.

Kestävyysurheilulajina ultrajuoksu on äärimmäinen. Virallisiin arvokisoihin kuuluvat 100 kilometrin juoksu ja 24 tunnin juoksu. Olen itse hieman harvinaisuus, sillä juoksen molempia. Yleensä juoksijat keskittyvät jompaan kumpaan, sillä ne ovat matkoina hyvin erilaiset. Sadan kilometrin kilpailu on haastava ja siinä testatatan vauhtikestävyyttä. Vuorokauden juoksu vaatii enemmän henkistä kanttia. Kummassakin koneiston täytyy olla huippukunnossa.

Yksilölajissa suorituksen panos on juuri se mitä itsestäsi annat, mutta minun juttuni onkin aina ollut itseni monipuolinen haastaminen. Olin 16-vuotias, kun juoksin ensimmäisen puolimaratonin. Legendaarisen Spartathlonin olen juossut kolmesti maaliin ja vuonna 2014 olin kaikkien aikojen nuorin maaliin selvinnyt nainen. Kilpailussa juostaan 246 kilometriä Ateenasta Spartaan ja aikaraja on 36 tuntia. Lisäksi hallussani on lukuisia Suomen ennätyksiä eri matkoilta ja 12 tunnin juoksun Pohjoismaiden ennätys.

Legendaarisen Spartathlonin olen juossut kolmesti maaliin ja vuonna 2014 olin kaikkien aikojen nuorin maaliin selvinnyt nainen.

Kun treenaan sadan kilometrin ­matkalle, teen paljon kovia treenejä ja rajuja vetoja, sillä lihaskuntoni on kestettävä juoksun kovempaa iskutusta. Vuorokauden kestävään juoksuun valmistaudutaan eri tavalla, silloin haetaan kuormituksen kestävyyttä ja lisätään ­kilometrejä. Kestävyyttä ja hapenottokykyä parannetaan vierailemalla korkeanpaikan leirillä. Ruokavalioon ei kannata tehdä suuria muutoksia juuri ennen kilpailua, jotta muutenkin kovassa rasituksessa oleva ruuansulatuselimistö ei kuormitu entisestään. Myös palautuminen on tärkeää. Tänä talvena innostuin talviuinnista, joka on todella rentouttavaa.

Juoksun aikana pidän energiatasoja yllä syömällä hunajaa säännöllisin väliajoin. Ripaus merisuolaa auttaa pitämään huolta nestetasapainosta. Pitkän kilpailun aikana syön myös kiinteää ravintoa, esimerkiksi riisiä, joka on hyvin sulavaa ja tarpeeksi mautonta. Palan olon iskiessä sokeroidut inkivääripalat auttavat. Urheilujuomia ja -geelejä nautin kohtuudella. Vuorokauden juoksussa musiikin kuuntelu on sallittua, kunhan se on ladattu etukäteen esimerkiksi urheilukelloon. Musiikki toimii tsemppaajana ja vauhdittajana.

Kisan viehätys on siinä, ettei startista voi ikinä päätellä voittajaa. Todellinen taisto käydään vasta viimeisen tunnin aikana ja ­suomalainen sisu tunnetaan juoksijoidenkin ­keskuudessa. Ultrajuoksijalta vaaditaan hyviä hermoja ja siinä on syy, miksi monet juoksijat ovat nelikymppisiä naisia. Heillä on kärsivällisyyttä ja oma kroppa on tullut tutuksi, joten he pystyvät keskittymään täysin omaan suoritukseensa.

www.noorahonkala.com, @noorahonkala

Teksti Anna Povenius
Kuvat Sami Vaskola