Talvijuoksun ABC

Pikajuoksija Nooralotta Neziri treenaa myös talvisin.

Millaiset ovat hyvät talvijuoksulenkkarit?

Lumisille ja pehmeille alustoille riittää normaalia karheammin kuvioitu juoksukenkä. Päällysmateriaalien vedenpitävyys suojaa kylmältä viimalta. Lumen ja jään liukastamille lenkkipoluille paras vaihtoehto on nastallinen juoksukenkä, joissa on muuten tapahtunut huimaa kehitystä viime vuosina. Ne toimivat entistä paremmin juoksussa.

Mitä tulee ottaa huomioon lenkkarin mallia valitessa?

Talvijuoksuun suunniteltuja malleja on saatavilla juoksijan askelluksesta ja mieltymyksistä riippuen erittäin kiertojäykistä ylipronaatiotuetuista notkeisiin ja neutraaleihin. Monen mielestä nastalenkkareilla juokseminen on rennompaa kuin talvilenkkareilla, koska liukastumisvaara pienenee.

Voiko kesälenkkareilla juosta?

No, jos on kuiva ja leuto sää ja asfaltti näkyvissä, kesätossuillakin voi juosta. Usein kuitenkin talvituuli on kylmä ja puhaltaa hengittävän tossun läpi.

Miten talvijuoksuasu eroaa kesäjuoksuasusta?

Kesäjuoksuvaatteissa hengittävyys on usein tärkeysjärjestyksen kärkipäässä, kun taas talvijuoksuvaatteilta vaaditaan hengittävyyden lisäksi tuulen- ja lämmönpitävyyttä. Nämä ominaisuudet saadaan vaatteeseen erilaisilla tuulta pitävillä kalvoratkaisuilla, ja kankaina voidaan käyttää lämpöä pitäviä thermo-kankaita.

Mikä on tärkeintä talvijuoksijan pukeutumisessa?

Kerrospukeutuminen. Alimmaiseksi kerrokseksi valitaan hengittävä aluskerrasto. Välikerrokseksi laitetaan tarvittaessa esimerkiksi mikrofleeceasu ja päällimmäiseksi tuulenpitävä takki ja housut. Tärkeää on, että jokainen kerros hengittää ja siirtää kosteuden eteenpäin.

Voiko talvijuoksuvaatteita käyttää hiihdossa tai hiihtoasua juostessa?

Hiihto- ja juoksuasuja voi hyvin käyttää ristiin. Niistä tosin löytyy tiettyjä lajinomaisia piirteitä. Hiihtohousuissa on usein korkeampi vyötärö ja erilaiset leikkaukset kuin juoksuun suunnitelluissa vaatteissa.

Voiko toppatakissa juosta?

Se ei ole suositeltavaa, koska toppis ei ole hengittävää materiaalia. Joka vuodenajalle on omat juoksuvaatteensa ja mallistonsa.

Asiantuntijoina Intersport Mikonkadun urheiluvälinemyyjät Toni Hellgren ja Mia Jeskanen