Rasmus Schüller: ”Luotan syömisessä omaan fiilikseen ja lautasmalliin”

Jalkapalloilija Rasmus Schüller on kokeillut elämänsä aikana monenlaisia ruokavalioita, mutta uskoo perusruoan voimaan – jälkiruokia unohtamatta.

”Kasvispainotteinen ruokavalio tuli minulle tutuksi jo lapsena, sillä perheessäni on kasvissyöjiä. Syön vielä tänäkin päivänä runsaasti kasviksia, mutta kasvisten ohella minulle maistuvat kala ja liha. Välillä olin kokonaan ilman lihaa, mutta huomasin kaipaavani sitä, ja otin lihan takaisin ruokavaliooni. Uskon, että fleksaus eli joustava kasvissyönti sopii minulle parhaiten.

Luotan syömisessä perusarkiruokaan, omaan fiilikseen ja lautasmalliin. Uskon päässeeni tähän pisteeseen osittain siitä syystä, että olen kokeillut elämäni aikana niin monenlaisia ruokavalioita. Tiedän nyt, mikä sopii minulle ja mikä ei. Asuessani ja pelatessani jalkapalloa Yhdysvalloissa sain todella tarkkoja ohjeita ravitsemusterapeutilta. Muistan, että esimerkiksi yhdessä vaiheessa join kirsikkamehua päivittäin, sillä sen uskottiin nopeuttavan palautumista. En tiedä, oliko siitä todellista hyötyä, mutta ainakin mehu maistui hyvältä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rasmus Schüller kokkailee mielellään

Olen kaikkiruokainen ja syön myös herkkuja. En syö niitä päivittäin, mutta viikonloppuisin aterian kruunaa jokin hyvä jälkiruoka. Teen itse harvemmin jälkkäreitä, mutta kokkailen mielelläni. Suosin simppeleitä juttuja, kuten uunijuureksia ja -lohta. Uskon, että hyvistä raaka-aineista tehdyllä arkiruoalla pääsee pitkälle elämässä.

Olen kaikkiruokainen ja syön myös herkkuja.

Arkena syön samantyylisesti viikosta toiseen, mutta välillä on kiva testailla uusia juttuja. Tykkään esimerkiksi maistella erilaisia pastalajeja. Koska treenaan paljon, hiilarit ovat tärkeitä, mutta lautasellani on aina myös riittävästi proteiinia ja paljon kasviksia. Ruokavalioni on omalla vastuullani, joten pyrin syömään sillä tavalla järkevästi, että jaksan treenata ja treenit oikeasti kehittävät.

Treenaan kuutena päivänä viikossa eri painotuksilla. Nyt olen tehnyt juoksutreenejä ulkona ja korvannut kuntosalin kehonpainoharjoittelulla. Yksi päivä viikosta on pyhitetty palautumiselle. Treenit menevät hukkaan, jos kroppa ja mieli eivät ehdi palautua riittävästi. Sen takia otan lepopäivät täysin levon kannalta, käyn ulkoilemassa ja nollaan ajatukseni.

Jalkapalloilu alkoi nelivuotiaana

Aloitin jalkapallon pelaamisen jo nelivuotiaana. Isoveljeni ja -siskoni pelasivat jalkapalloa, joten sain kimmokkeen lajiin heiltä. Kävinkin monesti katsomassa heidän pelejään ja treenailin itsekseni kentän laidalla, ennen kuin aloitin jalkapallon pelaamisen ohjatusti. Tuntuu uskomattomalta, että olen pelannut jalkapalloa jo lähes 25 vuotta. Uskon, että jalkapallon EM-kisojen siirtyminen voi olla Suomen maajoukkueelle hyvä juttu, sillä pääsemme nyt treenaamaan ja kehittymään entisestään. Teen aivan varmasti kaikkeni, että pääsisin kisajoukkueeseen mukaan.

Vaikka jalkapallo on intohimoni ja panostan siihen täysillä, tiedän, ettei urani voi jatkua ikuisesti. Siitä syystä opiskelen pelaamisen ohella oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Oikiksen ja futiksen yhdistäminen vaatii suunnittelua, mutta onnistuu yllättävän helposti: treenaan pääsääntöisesti aamupäivisin, joten ehdin opiskella iltapäiväisin. Nautin siitä, että elämässäni on muutakin tavoitteellista tekemistä kuin urheilu.”

Rasmus Schüllerin kaapissa on aina

Kahvia

Päivä ei käynnisty kunnolla ilman hyvää kahvia. Juon kahvini joko mustana tai kauramaidolla.

Pastaa

Syön pastaa päivittäin, mutta vaihtelen pastalajeja.

Kaurahiutaleita

Kaurapuuro on hyvän makuista, ja saan siitä energiaa aamupäivään. Syön kaurapuuroa hillolla ja pakastemarjoilla – olen tehnyt näin jo useamman vuoden.

Lue myös:

Konsta Hietanen: ”Minun oli alettava panostaa hyvinvointiini”

Linnea Vihonen: ”Ruoan tekeminen toiselle on rakkaudenosoitus”

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Elina Simonen