Unohda tekosyyt, uinti on sinunkin lajisi. Kumosimme uintimyytit.
1. ”En ole hyvä uimari, eikä minusta sellaista tule.”
Uinti on kuin hiihto tai pyörällä ajo, eli taito, jonka kuka tahansa voi oppia. Onko joku tuttusi taitava uimari? Kysy häneltä neuvoja tai mene vaikka uintikurssille. Pelko pois – ne ovat kaukana koulun uintitunneista, joilla opettaja kellotti vieressä.
Kursseilla totutellaan vedessä oleiluun ja hengittämiseen sekä harjoitellaan eri uintityylejä. Voit myös ottaa yksityistunteja uimaopettajalta, jolloin saat edetä täysin omaan tahtiisi. Jokaisesta voi tulla hyvä uimari, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.
➤ Ole sitkeä ja vietä vedessä aikaa.
2. ”Vettä menee koko ajan suuhun, silmiin ja nenään. Yäk!”
Vesiliikunta on tottumiskysymys. Jos kasvojen laittaminen veteen tuntuu epämiellyttävältä, harjoittele sitä ensin altaan matalassa päädyssä. Laita kasvot veteen seisaaltasi, pyöritä päätä ja anna katseen vaellella kaakeleissa.
Hanki oikeanlaiset varusteet. Ethän katso aurinkoonkaan ilman aurinkolaseja tai viiletä alas laskettelurinnettä ilman laseja – miksi sinnittelisit vedessä ilman. Uimalaseja ja -lakkeja on tarjolla lukuisia eri mallisia ja värisiä. Kokeile, mitkä sopivat juuri sinulle. Uimalaseja saa myös vahvuuksilla. Piilaritkin pysyvät hyvin silmissä lasien suojissa.
➤ Hanki uimalakki ja -lasit.
3. ”En kehtaa näyttäytyä uikkareissa.”
Ani harva keskittyy uimahallissa toisten vartalon tuijotteluun. Sitä paitsi uinti käy kaiken kokoisille, eikä lajissa jaeta ulkonäköpisteitä. Älä turhaan pohdi, paljastatko jonkin mahdollisen epätäydellisyyden.
Keskity mieluummin siihen, että uinnista tulee hyvä olo. Myös kropan kiinteytymistä on luvassa. Lisää hyvää fiilistä värikkäällä ja napakalla uimapuvulla, jossa olo tuntuu heti ryhdikkäämmältä.
➤ Unohda kroppakriisi.
Lue myös: 3 syytä hioa uintitekniikkaa
4. ”Uinti on raskasta.”
Uinti ei ole sen raskaampaa kuin mikään muukaan laji. Päinvastoin: vesi kannattelee uimaria. Huono tekniikka voi kuitenkin saada uinnin tuntumaan hankalalta.
Aloittelijan tyypillisin virhe on tämä: uiminen pää pystyssä, jalat syvällä vedessä roikkuen. Tällöin vesi vastustaa. Mitä paremmassa asennossa pystyy uimaan, sitä helpompaa eteneminen on. Hyvä asento on pinnan myötäinen. Katse on kohti pohjaa, niska on vartalon jatkeena ja jalat ovat ylhäällä lähellä pintaa.
Oikeaa asentoa kannattaa treenata tekniikkakurssilla tai yksityisen opettajan johdolla. Muutamien kertojen jälkeen pääset jo jyvälle.
➤ Paranna tekniikkaasi.
Lue myös: Kaipaatko vaihtelua uintitreeniin? Kokeile näitä
5. ”Saan uimahallista taatusti jonkin taudin, vähintään jalkasienen.”
Uimahallien vesi puhdistetaan, kierrätetään ja suodatetaan säännöllisesti. Esimerkiksi hengitystieinfektio voi tarttua lähinnä toisista ihmistä, ei veden välityksellä. Puhdistusaineet voivat toki ärsyttää herkimpiä.
Sienirihmastot viihtyvät lämpimillä ja kosteilla pinnoilla, kuten kaikkien liikuntapaikkojen pesu- ja pukuhuoneissa.
➤ Pidä sandaalit jalassa puku- ja suihkutiloissa.
Lue myös:
Iskikö suonenveto kesken uinnin?
5 syytä, miksi treeni ei näy kropassa – tee nämä korjausliikkeet
Nyt laitetaan kroppa kuntoon – näin teet oman treeniohjelmasi