Näin peset urheiluvaatteet oikein

Anna armoa arvokkaille teknisille materiaaleille. Pese urheiluvaatteet oikein niin ne kestävät pidempään käyttöä.

Etenkin urheiluvaatteet on helppo pilata ylimalkaisilla pesutottumuksilla. Siinä missä puuvilla kestää helposti koviakin lämpötiloja, tekniset materiaalit ja keinokuidut kärsivät liian kuumasta pesuvedestä, liotuksesta ja aggressiivisesta linkouksesta – kuivausrummusta puhumattakaan. Vaatteiden vahingoksi koituu myös liian höveli pesuaineen ­annostelu.
Parasta olisi vähentää vaatteen pesukertoja, mutta urheilukamppeet ovat usein käytön jälkeen hikisiä, eikä niille riitä pelkkä tuuletus. Hikeentynyt vaate haisee vielä kuivanakin.

Monissa uusissa pyykinpesukoneissa on erilaisia pesuohjelmia ja usein urheiluvaatteillekin löytyy omansa. Jos valmista pesuasetusta ei löydy, kannattaa treenivaatteita pyykätessä muistaa muutama perussääntö. Ellei vaate ei haise tai muuten näytä likaiselta, kokeile, jos pelkällä tuulettamisella se kestäisi vielä yhden käyttökerran. Mikäli vaate kaipaa pesua, tutki pesulappu ja valmistusmerkinnät tarkkaan. Moni lajittelee pyykin pesulämpötilan mukaan, vaikka pesuohjelmat on suunniteltu eri materiaaleille. Lajittele pyykki siis materiaalin, pesulämpötilan sekä värin mukaan. Usein 20 minuutin pikaohjelma 30 asteessa riittää.

Huuhteluaine heikentää teknisten materiaalien ominaisuuksia.

Annostele pesuainetta maltilla ja unohda huuhteluaine, jos vaatteessa on elastaania. Huuhteluaine heikentää elastaanin joustavuutta ja esimerkiksi trikoot saattavat lörpsähtää. Huuhteluaine heikentää myös teknisten materiaalien ominaisuuksia, joten älä huuhdo kalliita ominaisuuksia pesuveden mukana viemäriin. Polyamidin, akryylin ja polyesterin kanssa huuhteluaineesta on hyötyä, sillä se vähentää vaatteiden ­sähköisyyttä.

Suorista lahkeet ja hihat, jotta pyykki puhdistuu tasaisesti ja suosi mahdollisuuksien mukaan ilmakuivausta, joka säästää vaatteen herkkiä kuituja. Samasta syystä pese sporttiliivit aina pesupussissa ja sulje hakaset ­pesun ajaksi.

Teksti Anna Povenius
Kuvat Adobe