Näin löydät hyvät juoksulenkkarit

Tämä on lähtölaukaus juoksutossuja ostamaan. Näiden etappien kautta löydät voittoparin ennätysajassa.

1. Tehdään heti lähtöviivalla selväksi, että juokseminen ei ole välineurheilua. Vaikka tossujen perässä olisi propellit ja sivuilla siivet, ne eivät korvaa puhdasta juoksutekniikkaa ja luonnollista askellusta.

2. Tossut ovat enemmänkin vauhtipyörät, jotka auttavat tekemään juoksusta rullaavaa ja kevyttä. Siksi niiden on mahdollistettava jalkojen luonnollinen liike. Lähde siis etsimään mahdollisimman neutraalia tossua.

3. Hyvä tossu istuu kuin sukka, joten arvioi ensimmäisenä lesti. Se on napakka, muttei kinnaa, kalva tai purista. Jos tunnet pienintäkään pakotusta, palauta tossu armotta hyllyyn.

Lenkkarit eivät ole kuin farkut, jotka muokkautuvat mukaviksi ajan myötä. Voit luottaa siihen, että epämukava kaupassa on epämukava lenkillä.

➜    Liian kapea lesti aiheuttaa jalkojen puutumista ja rasitusvammoja ulkosyrjille.

➜    Liian leveässä lestissä jalkaterä liikkuu, mikä rasittaa ”vääriä” lihaksia. Tämä voi aiheuttaa akillesjänteen tulehduksen tai nilkkavammoja.

4. Varmista istuvuus myös pituussuunnassa. Kärkeen pitäisi jäädä puoli peukalonpäätä, etteivät kynnet töki kovassakaan vauhdissa. Kantapään kuuluu pysyä paikoillaan, muuten voivottelet ennen pitkää akillesjännevaivojen kanssa.

5.  Rullaako? Juokse kaupassa kevyttä pakarajuoksua mahdollisimman korkealla askeleella ja tunnustele, kuinka helppoa pyörittäminen on.

Jatkoon! ➜ Pakarajuoksu tuntuu ilmavalta ja helpolta. Palat halusta kirmata suoraan liikkeestä lenkille.

Ei jatkoon. ➜ Pyöritys nikottelee ja tuntuu jopa raskaalta, tai kengät hölskyvät.

6. Nyt sinun tulisi päättää, minkä painoiset vauhtipyörät ostat. Tähän tarvitset lihastuntemusta: mitä enemmän olet juossut, sitä paremmassa kunnossa jalkojesi lihakset ovat ja sitä kevyemmät ja matalaprofiilisemmat tossut voit ostaa.

Siirry kevyempiin kenkiin asteittain, sillä ne voivat aiheuttaa aluksi rasituksen tunnetta jalkapohjissa. Lähde ostoksille ennen kuin vanhat tossusi ovat muusina, jotta voit juosta joka toisen lenkin niillä ja joka toisen uusilla. Näin jalkasi tottuvat ilman shokkireaktiota.

➜    Erittäin kevyt (esimerkiksi barefoot): 100–150 g

➜    Kevyt tossu: alle 240 g

➜    Perustossu: alle 270 g

7.  Oletko kokenut  juoksija? Treenaat tavoitteellisesti joko kuntoa kohottaen tai tähtäät puolik­kaalle tai jopa maratonille.

➜    Sinulle sopivat matala­profiiliset eli ohut­pohjaiset tossut, jotka vahvistavat jalkojasi entistä paremmiksi juoksuvälineiksi.

Oletko satunnainen hölkkääjä? Lenkkeilet fiiliksen mukaan. Joskus kerran, toisinaan kaksi viikossa.

➜    Sinulle sopii korkeaprofiilisempi peruslenkkari eli kanta on hieman ylempänä ja pohja on kokonaisuudessaan paksumpi. Myös vaimennusta on hyvä olla.

8. Hyvä juoksutekniikka on parasta iskunvaimennusta, mutta toki tossujen iskaritkin – eli geelit, ilma- ja kumityynyt – antavat apuja. 

Vaimennusteknologioita on vaikea rankata paremmuusjärjestykseen, mutta huomioi ainakin seuraavat asiat:

➜    Se jalanosa, joka osuu ensimmäisenä maahan, kaipaa eniten vaimennusta. Hölkkävauhtia juoksevilla se on yleensä kantapää, rivakkaa tahtia painelevilla päkiä.

➜    Vältä liian voimakasta vaimennusta. Se tekee tossusta usein tönkön, ja menetät tuntuman alustaan eikä jalkojen lihastoiminta aktivoidu kunnolla. Askel ei rullaa ja meno hidastuu.

➜    Painavampi ja raskastekoisempi juoksija tarvitsee enemmän vaimennusta.

9. Missä juokset? Asvaltilla jalka kaipaa enemmän vaimennusta ja kenkä saa olla jämäkämpi. Epätasaisessa maas­tossa on hyvä olla pitoa eli kuviointia pohjassa sekä tukea jalalle. Ohut pohja antaa tuntuman alustaan, mutta paksu on käytössä tukevampi.

Nykäise viimeistään tässä vaiheessa myyjää hihasta, sillä pohjan materiaaleja ja kuviointeja voi olla hankala arvioida itse.

 

Juoksuvalmentaja Mikko Liukka ja alaraajavaivoihin erikoistunut fysio­terapeutti Juha Holttinen neuvovat, miten löydät täydelliset juoksutossut.