Näillä vinkeillä kympin juoksukuntoon

Ehdit vielä treenata kympin juoksukuntoon ennen kesää.

1. Aseta tavoite

Kun olet tehnyt päätöksen säännöllisen juoksuharjoittelun aloittamisesta, määrittele ensimmäisten harjoitustesi kesto. Aluksi lenkkisi voi olla puoli tuntia ja voit sekä juosta että kävellä ripeästi sen aikana. Tavoitteeksesi voit asettaa vaikka sen, että jaksat juosta viisi minuuttia yhteen menoon, ja kun se sujuu, pidentää juoksua kymmeneen minuuttiin.

Tärkeintä on harjoittelun säännöllisyys ja periksiantamattomuus.

2. Opettele oikea juoksutekniikka

Juoksu ei ole ihan helppoa, joten tekniikan opetteluun kannattaa satsata. Hyvä juoksuasento on ryhdikäs ja hieman etunojainen. Keskivartalo on tiukkana mutta hartiat rentoina. Kädet liikkuvat aktiivisesti 90 asteen kulmassa, ja hengitys on tasaista. Askeleen pitäisi rullata rytmikkäästi kantapäältä varpaille.

Jos juoksuasentosi on lysyssä, hengityksesi ei kulje kunnolla ja voimasi loppuvat nopeasti. Juoksuliike lähtee ylöspäin suuntautuvasta lantiosta, joka ohjaa jalat toimimaan oikealla tavalla.

3. Vaihtele reittejä ja rytmiä

Vaikka juoksua rakastaisi yhtenä päivänä valtavan isolla ärrällä, fiilis saattaa olla seuraavana päivänä tiessään, kylkeen pistää ja pylly painaa tonnin. Tähän ei ole lääkettä. Jokaiseen lajiin kuuluu ajoittainen kyllästyminen, mutta sitä vastaan voi taistella.

Lenkkeilyreittejä on tärkeää vaihdella. Mausta peruslenkkiäsi spurttaamalla välillä mäki ylös tai vuorottelemalla rennon ja ripeän juoksun välillä niin, että sykkeesi nousee selvästi ja hengästyt.