Kyykky on monipuolinen liike. Tärkeintä on opetella oikea liikerata.

Kyykky – tekniikka kuntoon

Kyykky on perusliike, joka ehittää erityisesti reisilihaksia, pakaroita ja vatsalihaksia. Kyykkääminen kehittää voimaa ja antaa puhtia kaikkeen liikkumiseen sekä arjen askareihin.

Kyykky on perusliike, joka sopii kaikille. Kyykätessä kehittyy erityisesti etu- ja takareisilihakset, pakarat ja vatsalihakset. Kyykkääminen sopivalla vastuksella kehittää voimaa ja antaa puhtia kaikkeen liikkumiseen sekä arjen askareihin. Vastusta voi helposti lisätä omien voimien mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tasapainoa ja liikkuvuutta

Jalkalihasten treenaaminen on tärkeää taspainon ylläpitämiseksi. Jos voima ja sitä kautta nopeat lihassolut häviävät niin myös tasapaino heikkenee ajan myötä. Siksi kyykyt on hyvä pitää pitää treeniohjelmassa koko elämän ajan.

Kyykkäminen on myös loistava tapa ylläpitää ja kehittää lantion seudun sekä alaraajojen nivelten liikkuvuutta.

Kyykky-tekniikka kuntoon

Kyykkäämisessä tärkeintä on opetella oikea liikerata. Näin se onnistuu:

1. Aloita treeni aina ilman vastusta. Aseta jalat tukevasti maahan, nosta tanko lepäämään hartioille ja vedä rinta rottingille. Vedä lavat yhteen ja olkapäät taakse. Ota tangosta kapea ote, näin selkä pysyy koko liikkeen ajan suorana. Voit myös työntää kyynärpäitä hieman eteenpäin parantaaksesi ryhtiä. Etsi katseelle kiintopiste etuyläviistosta.

2. Pidä leuka ylhäällä ja katse kiintopisteessä koko liikkeen ajan. Näin löydät tasapainoisen asennon helpommin ja vältät selkää pyöristymästä. Laskeudu hallitusti alas, niin pitkälle kun liikkuvuus antaa myötä. Nouse ripeästi ylös takaisin lähtöasentoon. Ylös tullessa muista puristaa pakaroita ja työntää lantiota eteenpäin.

Oikein ja sopivalla vastuksella tehtynä kyykky on kaikkien liikkujien ehdoton ykkösliike.

Lisää painoja maltilla

Kun oikea liikerata on löytynyt ja 10 toistoa tuntuu helpolta, on aika lisätä vastusta. Se kannattaa tehdä maltilla, ja tekniikka on aina hyvä pitää etusijalla. Voit lisätä vastusta niin kauan kun tekniikka pysyy kasassa. Säännöllinen kyykkäminen sekä nousujohteinen vastuksen lisääminen takaavat kehityksen. Sopiva toistomäärä on, kun teet 10 toistoa nousevalla vastuksella 6−8 kertaa.

Kun vastusta lisätään, keskivartalo joutuu tekemään erityisen paljon työtä asennon yläpitämiseksi. Kyykkäminen onkin yksi tehokkaimista treeneistä vatsalihaksille. Vastuksen nousujohteinen lisääminen antaa myös keskivartolon lihaksille aikaa kehittyä isompien painojen vaatimalle tasolle. Raskaimmissa painoissa voit käyttää vyötä tukena, mutta kevyemmissä painoissa et sitä tarvitse.

Tilaa Fit!

Lue myös

Dippi haltuun! Uutta puhtia salitreeniin

Lataa lisää painoja salitreenissä näin

Teksti Lauri Kalima
Kuvat Else Lautala