Koosta lämmittely hyvistä toiminnallisista liikkeistä. Hauskempaa ja tehokkaampaa kuin pelkkä juoksumatolla kiskaistu viisiminuuttinen.

Koosta helppo lämmittely näistä liikkeistä

Kävely töistä salille ei riitä lämmittelyksi. Koosta helppo salitreenin alkulämmittely näistä liikkeistä

Lämmittely voi olla jotain muutakin kuin hätäisesti juostu viisiminuuttinen juoksumatolla tai crossarilla. Herätä keho kunnolla ennen treenejä, niin tuloksetkin ovat paremmat ja vältyt turhilta vammoilta.

Aina toimiva lämmittely on tehdä tulevan treenin liikkeet läpi ilman painoja. Noin kymmenen toistoa kutakin liikettä riittää lämmittämään lihakset ja aktivoimaan hermoston.

Nyrkkisääntö on, että mitä kovempi treeni on tulossa, sitä pidempi lämmittely on tarpeen. Kevyelle treenille riittää lyhyempikin valmistautuminen.

Alkulämmittelyä ei tarvitse vaihdella kuten saliohjelmaa, sillä sen tarkoitus on herättää keho, ei muuta. Tärkeintä on, että käyt läpi tulevan treenin kannalta oikeat liikkeet. Varmista, että herättelet sekä ala-, ylä- että keskivartalon. Hyvän lämmittelyn pituus on noin vartti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yleispätevä lämmittely

Jos haluat lämmitellä toiminnallisesti, voit koostaa aina toimivan yleislämmittelyn näistä liikkeistä. Tee jokaista liikettä tovi. Listassa liikkeiden vaativuus ja intensiteetti kasvaa loppua kohti, joten valitse liikkeitä ylhäältä alas. Lämmittele yhteensä vartin verran.

➤ Ylävartalon aktivointi: käsien pyörittelyt, lapapunnerrus seinää vasten

Lapapunnerrus seinää vasten: Punnerra yläselkä pyöreäksi ja lavat kauaksi toisistaan. Päästä sitten ylävartalo käsien väliin ja työnnä lapoja toisiaan kohti.

➤ Keskivartalon aktivointi kontallaan: ojenna vuoroin vastakkaista kättä ja jalkaa

Keskivartalon aktivointi: Asetu kontalleen maahan. Ojenna vuoroin vastapuolien jalkaa ja kättä suoriksi. Pidä keskivartalo hallittuna.

➤ Kyykyt jumppakeppi ylös nostettujen käsien varassa

Kyykyt jumppakepin kanssa: Asetu haara-asentoon ja nosta jumppakeppi suorille käsille ylös. Kyykkää alas niin, että kädet pysyvät suorassa pään yläpuolella.

➤ Askelkyykyt

Askelkyykky: Astu askelkyykkyasentoon toinen jalka edessä ja toinen pitkällä takana. Kyykkää alas siten, että taaempi polvi tulee lähelle maata.

➤ Mittarimato, karhukävely ja muut kehonpainotemppuilut

Karhukävely: Jalat ja kädet ovat suorina maassa. Astu saman puolen jalalla ja kädellä yhtä aikaa eteen.

➤ Luisteluhypyt

Luisteluhypyt: Loikkaa vasemmalla jalalla viistosti eteen. Toista oikealla jalalla.

➤ Kyykkyhypyt

Kyykkyhypyt: Ota kyykystä vauhtia ja hyppää ylös. Laskeudu hypystä takaisin kyykkyyn.

➤ Yleisliikkeet

Yleisliike eli burpee: Laskeudu kyykyn kautta hypäten punnerrusasentoon, palaa punneruksen kautta takaisin kyykkyyn ja hyppää ylös.

Asiantuntijana tutkija, terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Anu Räisänen

Tilaa Fit!

Lue myös.

9 myyttiä lämmittelystä

Tunnista juoksijatyyppisi ja lenkkeile sujuvammin

Hyödynnä palautusaika

Teksti Noora Valkila
Kuvat Fotolia fotolia